Оголосили результати конкурсу плаката, присвяченого Лесі Українці та Габріелі Запольській

Польсько-українську виставку-конкурс, що присвячена двом письменницям Лесі Українці та Габріелі Запольській провели у Волинській області. Про це повідомляє chytomo.com.

У 2021 році відзначають 100-річчя від дня смерті Габріели Запольської та 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Крім того, ці письменниці народились на Волині. 21 вересня у Прилуцьку, поряд з руїнами замку Запольських, відбулась конкурсна частина події та церемонія нагородження.

Нагороду за перше місце отримала Марія Яжина (Польща), друге місце – Кароліна Домбровській (Польща) та Олеся Бачинська (Україна), відзнаки отримали: Марта Янус (Польща), Наталія Ячник (Польща), Вікторія Романчук (Україна).

Офіційне відкриття виставки відбулось у Художній галереї Луцька, де експонували 22 плакати. 15 з них створили студенти Академії образотворчих мистецтв міста Катовіце, а 7 – українські художники, зокрема відома ілюстраторка Катерина Яцушек, дизайнер із Луцька Влад Холодний. Журі складалось з трьох представників Польщі (викладачі Академії мистецтв Катовіце), з української сторони – фотограф, іконописець, один з організаторів простору «PVS» Олександр Паньковець.

«Мені розповіли про конкурс і запросили на нього організатори луцької галереї PVS.  Мені ця тема була дуже цікавою, бо у дитинстві я брала участь у конкурсі віршів Лесі Українки, тому про її творчість знаю трохи більше. До того ж я також лучанка», − розповіла Олеся Бачинська.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Основною темою плакатів Олесі Бачинської стала квітка троянда. Нагороду ілюстраторка отримала за плакат, на якому зображені руки, що тримають цю квітку.

«Темою для моїх плакатів став твір «Блакитна троянда», я натрапила на нього раніше, адже цього року відзначають 150-річчя Лесі Українки, і хтось порекомендував цей твір, він мені сподобався, – адже тему психічного здоров’я жінки в часи Лесі Українки взагалі не піднімали. Також у цьому творі йдеться про кохання, досить трагічне. Мені це здалося цікавим і я виокремила для себе цей твір. Завдяки конкурсу я вперше почула про Габріелу Запольську, хоча знаю, що у Польщі цього року під час Народових читань вони читатимуть її твір «Мораль пані Дульської». Її дебютний твір коротенький – новела «Один день з життя троянди», – також можна сказати, що про нещасливе кохання. Для обох письменниць такі історії з коханням були досить визначальними у біографіях. До того ж я можу їм також емпатувати, їх розуміти. Та не тільки я. Я вирішила працювати з трояндою, з квіткою-символом цього щасливо-нещасливого кохання. Окрім трагізму, у таких історіях є і дуже круті моменти. І думала: «Як же ж їх двох поєднати?» Рівносильна рука, і не виникає враження, ніби хтось із них була важливішою», – пояснила ілюстраторка.

«Я подала ще дві роботи, де зображений колючий бутон: у той час бути письменницею було нелегко. Тому я вирішила, що бутон – це символ жінки, але з шипами, яка виборювала можливість навчатись, писати», − описала свої роботи Олеся Бачинська.

Заначимо, конкурс плакату був закритим. Його організувало Генеральне Консульство Польщі у Луцьку, Академія мистецтв Катовіце та громадська організація Platforma Strategii Wizualnych з Луцька. Плакати учасників проєкту уклали у тримовний каталог (українською, польською і англійською) з біографіями та творами письменниць.

Габріела Заполська (1857-1921) − польська письменниця, акторка. Дебютувала новелою «Один день з життя троянди» (пол. Jeden dzień z życia róży) у 1881 році. Спочатку у львівській, а пізніше у варшавській пресі публікувала новели та повісті. Її твори «Малашка» (1883), повісті «Каська-Каріатида» (1885—1886) та «Переддень пекла» (1889) викликали дискусії, обурення консервативної критики через яскраво виражений у них натуралізм; у повістях «Про що не говорять» (1909) і «Навіть не хочеться про це думати» (1914) порушила тему проституції та суспільних явищ.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.