Нобелівську премію з літератури отримав Абдулразак Гурна

Лауреатом Нобелівської премії з літератури 2021 року став письменник Абдулразак Гурна “за його безкомпромісний та співчутливий погляд на наслідки колоніалізму та долю біженця у прірві між культурами та континентами”.

Про це повідомляє ukrinform.ua з посиланням на Твіттер премії.

Зазначається, що його романи відступають від стереотипних описів і відкривають погляд на культурно різноманітну Східну Африку, яка незнайома багатьом людям з інших частинах світу.

Четвертий роман Гурни під назвою “Рай” (1994) став його проривом як письменника. Він вирішив написати цей роман після дослідницької поїздки у Східну Африку в 1990 році. У книзі йдеться про повноліття та сумну історію кохання, в якій стикаються різні світи та системи вірувань. Загалом Гурна опублікував десять романів та ряд невеликих історій.

Абдулразак Гурна народився в 1948 році та виріс на острові Занзібар, наприкінці 1960-х років прибув до Англії як біженець. До недавнього виходу на пенсію він був професором англійської та постколоніальної літератури в Кентському університеті у Кентербері.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як повідомляв Укрінформ, з 4 жовтня розпочався Нобелівський тиждень.

У понеділок було оголошено лауреатів Нобелівської премії. Цього року ними стали

Американський фізіолог Девід Джуліус і вірменсько-американський молекулярний біолог і невролог Ардем Патапутян отримали премію з медицини за відкриття рецепторів температури і дотику.

Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали Шюкуро Манабе та Клаус Гассельманн, а також Джоджіо Парізі за новаторський внесок у розуміння складних фізичних систем.

Премію з хімії отримали стали Бенджамін Ліст і Девід Макміллан за розвиток асиметричного органокаталізу.

У п’ятницю у норвезькій столиці Осло назвуть лауреата Нобелівської премії за сприяння встановленню миру.

Лауреат премії з економіки буде оголошений 11 жовтня.

Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Торік вона становила 10 млн шведських крон (близько $ 1,1 млн).

Фото: GETTY IMAGES

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.