Нобелівською премією миру нагородили двох журналістів

Лауреатами Нобелівської премії миру стали журналісти Марія Ресса та Дмитро Муратов. Про це повідомили на сайті нагороди nobelprize.org.

Марію Рессу та Дмитра Муратова нагородили «за їх зусилля щодо захисту свободи вираження поглядів, що є передумовою демократії та стійкого миру». Між ними порівну розділять грошову винагороду.

Дмитро Муратов (1961) − російський журналіст. У 1993 році він був одним зі засновників видання «Новая газета». З 1995 року він загалом 24 роки був її головним редактором. З моменту свого заснування газета публікувала критичні статті на теми корупції, насильства силовиків, незаконних арештів, фальсифікацій на виборах та «фабрик тролів», участі російських військових у бойових діях за межами Росії.

Марія Ресса (1963) − філіппінська й американська журналістка, письменниця. У 2012 році вона стала співзасновником медіакомпанії Rappler, яку вона досі очолює. Rappler відома критикою режиму президента Філіппін Родріго Дутерте, поширенню наркотиків у країні. Марія Ресса та Rappler також виявили використання соціальних медіа владою Філіппін для поширення фейкових новин, переслідування опонентів та політичних маніпуляцій. Також вона написала книжки «Насіння терору: розповідь очевидця найновішого центру Аль-Каїди» (2003) та «Від Бен Ладена до Facebook: 10 днів викрадення, 10 років тероризму», у квітні 2022 року в США планують видати її книжку «Як протистояти диктатору».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Цього року на Нобелівську премію миру за 2021 рік претендували 329 номінантів: 234 особи та 95 організацій. Номінантів на Нобелівську премію миру не можна розголошувати впродовж 50 років.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.