Названі імена переможців 9-го конкурсу художнього репортажу «Самовидець»

Перемогу у 9-му конкурсі художнього репортажу імені Майка Йогансена «Самовидець» здобула Маріанна Максимова з репортажем «Молитвами Нарциси». Як повідомляє chytomo.com, про це йдеться на сторінці «Самовидця» у фейсбуці.

Друге місце посіла Олена Лівіцька з репортажем «Неля. НЕкохання». Третє – Оксана Расулова з репортажем «Палаюча пташка».

Репортажі оцінювали, формували десятку, а також роздавали спецвідзнаки Андрій БондарОлег Криштопа та Марія Титаренко. Курувала конкурс Марія Семенченко.

Тема цьогорічного конкурсу — «Коли ми кохаємо».

Членкиня журі «Самовидця», дослідниця нон-фікшн літератури письменниця Марія Титаренко підкреслила, що переможниці конкурсу Маріанні Максимовій у репортажі «Молитвами Нарциси» вдалося ідеально збалансувати  документальне і художнє.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Бог живе у дорозі», – каже головна героїня репортажу, ромка на ім’я Нарциса. Я перефразую: відтепер Нарциса живе і буде жити у репортажі Маріанни Максимової. Незабутньому репортажі, від якого шкіра береться сиротами, а серце – шрамами. У ньому усього-то десять коротких реплік самої Нарциси (я порахувала), але тут вмістився увесь складний, трагічний і водночас дивовижно красивий і справжній світ Нарциси.

«Тепер у неї четверо дітей, стара винаймана хата із вибитими шибами, два шрами на шиї від побоїв усіх її чоловіків, СНІД та рак шийки матки», – пише авторка, але це тільки те, що на поверхні. Що вміє Маріанна, так це під поверхнею бачити усе різноманіття дна. Вона помічає найменші і найпромовистіші деталі, як-от: акуратну шеренгу поскладеного взуття від найменшого до найбільшого, довгі брунатні буси на цвяху, іскристу веселку від підвішених до лампи на стелі CD-дисків чи бутлі з водою, по яку син Нарциси іде один кілометр до найближчої криниці.

У репортажі ідеально збалансовано документальне і художнє. Тут маємо і соковиту мову зі звукописом, і кінематографізм, і сенсибельність, і ритм, і дихання тексту. А найважливіше –утілену у слові героїню, живу, виразну, динамічну (а не як на фото у паспорті). Яка курить, молиться, коле сама собі уколи від болю двічі на день, а ще уперше бачить своїх дітей на зробленій авторкою світлині – і радіє, як мала дитина», – зазначила Марія Титаренко.

Переможці отримають винагороди: І місце — 10 000 гривень, ІІ місце — 7 000 гривень, ІІІ місце — 5 000 гривень. Усі 14 репортажів вийдуть окремою збіркою у видавництві «Темпора».

Раніше журі конкурсу художнього репортажу імені Майка Йогансена «Самовидець» назвало десятку цьогорічних фіналістів.

Минулого року перемогу в конкурсі здобула журналістка Світлана Ославська з репортажем «На муку».

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.