На Венеційському кінофестивалі покажуть фільм про Енніо Морріконе від автора “Легенди про піаніста”

Режисер Джузеппе Торнаторе, відомий за фільмами “Новий кінотеатр” Парадізо””, “Легенда про піаніста” і “Найкраща пропозиція”, представить на Венеційському кінофестивалі документалку про композитора Енніо Морріконе. Як інформує suspilne.media, про це пише Variety.

“Енніо” – це портрет дворазового лауреата премії “Оскар”, композитора Енніо Морріконе, одного з найвпливовіших і плідних музикантів XX ст., який написав понад 500 саундтреків до фільмів.

Для своєї стрічки Торнаторе взяв велике інтерв’ю у самого Морріконе, а також поспілкувався з Бернардо Бертолуччі, Даріо Ардженто, Олівером Стоуном, Брюсом Спрінгстіном і Гансом Ціммером. Глядачі дізнаються про пристрасть музиканта до шахів і незвичайні джерела його натхнення.

“Я працював з Енніо Морріконе упродовж тридцяти років, – розповів режисер Джузеппе Торнаторе. – Я зробив з ним майже усі свої фільми, не кажучи вже про документальні стрічки, рекламні ролики та проєкти, які ми без успіху намагалися реалізувати. Весь цей час наша дружба ставала тільки міцнішою. Фільм за фільмом, у міру того, як моє розуміння його як людини і художника ставало все глибшим, я задумався про те, який документальний фільм я міг би зняти про нього. І нарешті моя мрія збулася”.

Що відомо

  • На світанку 6 липня 2020 року Енніо Морріконе померв одній з клінік Риму після ускладнень внаслідок перелому шийки гомілкової кістки. За словами адвоката та друга родини Джорджо Ассумма, 91-річний композитор “до кінця зберігав повну ясність свідомості та велику гідність”.
  • З 1960 року Морріконе написавкомпозиції до більш, ніж 450 фільмів, працюючи з багатьма італійськими та міжнародними режисерами, зокрема Серджіо Леоне, Бернардо Бертолуччі, Джузеппе Торнаторе, Брайана Де Пальма, Романа Поланскі, Уоррена Бітті, Педро Альмодовара та Роланда Жоффе.
  • Серед найвідоміших його фільмів (крім італійських вестернів): “Битва за Алжир”, “Сакко і Ванцетті”, “Новий кінотеатр “Парадізо”, “Легенда про піаніста”, “Професіонал”, “Недоторканні”, “Місія”.
  • Венеційський кінофестиваль є одним із найстаріших та найпрестижніших кінофестивалів світу. 78-й Венеційський кінофестиваль відбудеться з 1 до 11 вересня 2021 року. Його відкриє стрічка Педро Альмодовара “Паралельні матері” з Пенелопою Круз в одній з головних ролей.
  • У 78 кінофесті беруть участь три українські фільми: світова прем’єра “Відблиск”Валентина Васяновича, “Носорг” Олега Сенцова та “Цензорки” Петера Керекеша – у конкурсній програмі “Горизонти”. Читати про всю програму фестивалю за посиланням.
  • У 2019 році перемогу у конкурсі “Горизонти” здобув український фільм “Атлантида” Валентина Васяновича, у 2020 році стрічка Наталі Ворожбит “Погані дороги” отримала нагороду Verona Film Club Award у паралельній програмі Венеційського кінофестивалю “Тиждень критики”.
  • Журі кінофестивалю очолитьрежисер Пон Чжун Хо, володар премії “Оскар” за фільм “Паразити”. До нього приєднається режисерка Хлої Чжао, акторка Вірджинія Ефіра, режисер Саверіо Костанцо, акторки Синтія Еріво та Сара Ґадон, та режисер Олександр Нанеу.
  • Наприкінці липня французький ювелірно-годинниковий будинок Cartier оголосив про довгострокову співпрацю з Венеційською бієнале. Першим володарем Cartier Glory to the Filmmaker Awardстане британський режисер і продюсер Рідлі Скотт.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.