На Тернопільщині видали унікальну книгу про пам’ятні місця, присвячені героям та подіям боротьби за українську державність

Тернопільський обласний центр охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини за підтримки Тернопільської обласної державної адміністрації видав книгу «Боротьба за українську державність 1917–1921 рр. на Тернопільщині: місця пам’яті». Видання присвячене 100-літтю Української революції (1917–1921 рр.) та 30-й річниці відновлення державної незалежності України. Про це повідомляє nday.te.ua.

«Це книга в рамках проєкту про популяризацію героїв нашого краю, про пам’ятки нашого краю різної тематики, про героїв перших і других визвольних змагань. А наша сьогоднішня презентація про пам’ятки періоду Української революції 1917-1921 років», – розповідає Володимир Салук, упорядник видання.

Це – повноколірне видання на 207 сторінок, де подано характеристику, опис, історію, давні та сучасні світлини 374 найбільш визначних пам’яток області.

«Актуально, що святкування 30-річчя Незалежності України ми наповнюємо такими змістовними заходами. Змістовними, адже вони показують об’єм історії, який пройшла Україна до того часу, коли в нас з’явилася сучасна Конституція, коли з’явився той державний устрій, в якому ми сьогодні живемо. Ми не вперше підтримуємо роботу Центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини, оскільки розуміємо, що це важлива робота, тож і надалі будемо підтримувати видання таких книг. І важливо, що це не просто книга, а ще і карти, які дозволяють науковцям, студентам і учням шкіл доторкнутись до історії», – підкреслює заступник голови ТОДА Віктор Устенко.

Збір матеріалу для проекту тривав більше 10 років, а робота безпосередньо над книжкою – останні 2 роки.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Кожне село, кожен хутір був об’їжджений, зафотографовано, заміряно, закоординовано той об’єкт і читаючи цю книжку можна скласти туристичний маршрут по різних пам’ятних доріжках», – розповідає Марина Ягодинська, директорка обласного Центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.