На Тернопільщині відкрили пам’ятник букві «Ї»

У місті Ланівці відкрили мистецький об’єкт «Українська мова − унікальна». Як пише chytomo.com, про це повідомили на фейсбук-сторінці Лановецької міської ради.

Урочисте відкриття відбулось у День української писемності та мови. Пам’ятний знак розташований поблизу Лановецької міської ради, що на вулиці Незалежності, 34. Автор конструкції − скульптор і коваль Василь Гудима.

Його встановлення ініціював співзасновник мистецького фестивалю «Ї», керівник лановецького Культурного центру Єловицьких Юрій Матевощук.

«Власне, ідея у мене виникла, коли у Ланівцях, на щастя, знесли пам’ятник «Першим комсомольцям району». Постамент залишився і пустував. Тому я і запитав у керівництва, як вони ставляться до такої ініціативи, якщо я привезу інсталяцію у Ланівці і ми там зробимо постійний статичний об’єкт. Влада підтримала цю ідею. Вони дещо окультурили цей постамент, що залишився і встановили літеру.

Цю конструкцію створили у 2018 році до фестивалю «Ї». Ми її використовували декілька років, проте останні два роки вже ні. Тому я запитав своїх колег з фестивалю, чи можна її забрати у Ланівці та зробити подарунок такий. Вони були не проти, за що я їм вдячний», − розповів у ексклюзивному коментарі Читомо Юрій Матевощук.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.