На півдні Херсонщини у 8 населених пунктах транслюються тільки російські канали

Після окупації Криму у населених пунктах на півдні Херсонщини по телевізору показували українські та російські канали. Згодом залишились лише російські. І так вже 3 роки. Про це повідомляє suspilne.media.

Жителька села Гаврилівка Ніна Василик розказує, що коли встановлювали Т2, думали, що буде українське телебачення, але з пів острову сигнал глушать.

“Можуть і взагалі не показувати ніякі канали. А українських взагалі не має вже як 3 роки”, – каже Ніна Василик, тому новини дізнається із соцмереж.

У іншої жительки села Гавриліка Любові Івченко – антена і жодного українського каналу.

“Всі російські, українських зовсім немає Колись антену покрутили на Чаплинку і хвилин 10 показали українські канали та потім відключилися. А Росія у нас постійна показує”, – розказує жінка.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Інтернетом Любов Івченко не користується, тому єдине джерело українських новин – спілкування з сусідками.

Українських телеканалів не має і в сусідньому селі Бабенківка, що біля Каланчака, розказує місцева жителька Наталя Грицюк.

“Українських каналів в нас зовсім немає, жодного. Лише російське телебачення. Як ми ту вежу не крутимо, вліво – вправо, Чаплинка – Каланчак – Херсон, в нас українських каналів немає. Нам доводиться повертати на Армянськ, щоб дивитися хоч щось”, – говорить жителька села Бабенків.

Староста сіл Гаврилівка Друга та Бабенківка Перша Павло Крупа каже, російські телеканали перебивають мовлення українських. Кілька разів намагалися спіймати сигнал, однак українське телебачення не працює.

“Ми поруч біля Криму і тут сигнал, той, який кидає зараз Росія, він глуше український. Навіть посилюючи зв’язок, ми намагалися, то ловить кілька каналів, але не на довго”, – розповів староста.

У липні цього року Кримська правозахисна група перевірила радіо та телесигнали в 19 – ти населених пунктах на півдні Херсонщини від Скадовська до Генічеська. На 24 частотах мовлять 37 російських радіостанцій, розказує медіаекспертка цієї групи Ірина Сєдова. Перший моніторинг був проведений у лютому. Під час другого – російських FM – хвиль додалось.

За словами медіаекспертки Кримської правозахисної групи Ірини Сєдової, вони почули в різних селах і містах різні російські радіостанції у величезній кількості, які мовлять майже на всіх частотах.

“Також ми перевіряли яким чином розповсюджується сигнал телебачення. Тут ситуація трохи краща. Ми були у квітні востаннє, робили такий моніторинг. Знайшли 8 населених пунктів на півдні Херсонщини, де мовить тільки російське телебачення, українського там немає взагалі”, – каже експертка Ірина Сєдова.

Представник Національної ради України з питань телебачення і радіо мовлення у Херсонській області Сергій Мовчан говорить, ситуація в населених пунктах біля адмінмежі дійсно така. Велика кількість радіостанцій, які мовлять з території окупованого Криму мають проникнення на територію Херсонщини вглиб до 50 – ти кілометрів.

“Це потужні станції, частоти, які агресор використовує захоплені ним і на зустрічних курсах транслюють програми своїх телевізійних каналів і в цьому випадку говоримо про радіоканали, створюючи перешкоди для нормального функціонування, трансляції українських радіопрограм”, – розказав представник Національної ради України з питань телебачення і радіо мовлення Сергій Мовчан.

В обласній адміністрації розглядають два варіанти розв’язання проблеми, говорить заступник голови Микола Якименко.

“Ми зі свого боку надали пропозицію, щоб стосовно від Генічеська і до Лазурного що можна зробити для незахищених верств населення. Перший варіант – це 8,5 тисячі домоволодінь завести оптоволоконну лінію. Тобто ми б не спиралися на подавання сигналу з боку Російської Федерації. Наразі це основний варіант який опрацьовується з нашої сторони. І другий варіант – це запустити заново. Це проєкт “Серпанок” тобто подавлення з нашого боку передавачів з Російської Федерації. Але без фінансування, втілити будь-який варіант важко”, – каже заступник голови адміністрації Микола Якименко.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.