На одному з відреставрованих полотен Андріївської церкви віднайдено зображення Тараса Шевченка

На реставрацію храму витратили 11 років і більш як $5 млн.  Відновили 68 ікон ХVIII століття та виявили сенсаційну знахідку – старовинні написи та зображення Тараса Шевченка поруч з Андрієм Первозванним.

Про це йдеться в матеріалі BBC.

Як відомо, Андріївську церкву звели у 1767 році за проєктом відомого архітектора Бартоломео Растреллі, а в 2009 році почалась наймасштабніша за три століття реставрація. На всі роботи витратили $5,3 млн. При цьому довелося робити бетонні укріплення самої гори, на якій стоїть храм, підняти майже нові фундаменти та серйозно реставрувати внутрішнє та зовнішнє оздоблення.

За словами директорки заповідника “Софія Київська” Нелі Куковальскої, безпрецедентні за масштабами роботи зробили вперше за весь час існування церкви.

У 2009 році Андріївська церква опинилася в реальній небезпеці, адже весь схил почав з’їжджати до Дніпра. Після зовнішніх укріплень три роки тому реставратори почали працювати всередині храму і на цегляній основі престолу виявили запис про освячення церкви 19 серпня 1767 року. Раніше про нього науковці не знали. Крім того, під час реставрації куполу знайшли записку ще від своїх радянських колег, які в 50-х роках робили внутрішній ремонт храму.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Коли реставрували картину Платона Бориспольця “Проповідь Андрія Первозваного”, то науковці звернули увагу на схожість одного з персонажів на Тараса Шевченка. Відомо, що цю картину автор подарував на сторіччя освячення церкви, тобто 150 років тому. Мистецтвознавці дійшли висновку, що на ній зображений Тарас Шевченко. Раніше на цю схожість не звертали уваги.

“В час написання картини Шевченко був арештований, і на знак солідарності друг увічнив його в образі вершника. Картину малював у Парижі, коли став студентом художньої академії”, – запевняє Неля Куковальська. Хоча документальні докази чи зізнання самого автора в цьому не збереглись.

Також відреставрували і вхід до церкви, якому надали первинний вигляд. Під час ремонту були знайдені первісні петлі, на яких опиралися двері у XVIII столітті. Їх спеціально зберегли і лишили як музейні експонати. Нинішні двері у церкву – нові, зроблені у стилі бароко.

Нагадаємо, що реставрація та ремонт тривали 11 років, чотири з яких храм був зачинений для відвідувачів. Під час богослужінь церкву буде відкрито для входу, в інший час вона працюватиме в режимі платного музею.

Довідка: Андріївська церква, побудована у 1747 — 1762 за проєктом архітектора Франческо Бартоломео Растреллі у стилі бароко, є пам’яткою архітектури та монументального живопису XVIII ст. та входить до складу Національного заповідника «Софія Київська». Церкву запропоновано внести до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.