На Корсиці знайшли рідкісне видання книжки Ньютона

Рідкісне перше видання новаторської книги Ісаака Ньютона про три закони руху, на якій зведений фундамент сучасної фізики, віднайшли в одній з бібліотек на середземноморському острові Корсика. Про це повідомляє chytomo.com з посиланням на агенцію AFP.

Ньютон написав «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica» («Математичні принципи природної філософії») латинською мовою в 1687 році. Перше видання знайшли у бібліотеці на Корсиці, яку заснував Люсьєн Бонапарт, один з братів Наполеона Бонапарта.

Ванніна Ширінський-Шихматоф, директорка з охорони природи бібліотеки публічної спадщини Феш в Аяччо, столиці Корсики, дізналася про місце перебування книги, читаючи покажчик бібліотеки від самого Люсьєна Бонапарта.

«Я знайшла Святий Грааль в головному приміщенні, книжка була захованою на верхніх полицях. Обкладинка мала пошкодження, але всередині вона у відмінному стані – це наріжний камінь сучасної математики», – розповіла вона агентству AFP.

Згідно з легендою, дослідження Ньютона щодо законів сили тяжіння і руху почалося, коли на нього впало яблуко. Хоча правдивість цієї історії ставиться під сумнів, історикам відомо, що Ньютон мав надзвичайно плідний період, коли був студентом Кембридзького університету. Епідемія чуми призвела до закриття навчального закладу майже на два роки, з 1665 по кінець 1666 року, тому Ньютон провів цей час вдома, занурившись у математику, фізику та оптику.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У своїй праці Ньютон детально описав три закони руху:

Об’єкт залишатиметься в інерційному стані, якщо діяти на нього без примусу;

Співвідношення між прискоренням і прикладеною силою F = ma;

На кожну дію існує однакова і протилежна дія.

Перші видання «Principia Mathematica» вважається надзвичайно рідкісним у колах колекціонерів. У 2016 році чергове латиномовне видання цього твору потрапило до аукціонного блоку в Christie’s у Нью-Йорку, де його продали за 3,7 мільйона доларів анонімному покупцеві. На той час це була найдорожча друкована наукова книга, яку коли-небудь продавали на аукціоні.

За інформацією Napoleon.org, у бібліотеці Феш налічується близько 50 000 книг, тож фонд може приховувати ще чимало цікавих видань.

Раніше повідомлялося, що дуже рідкісний примірник відомого роману Марселя Пруста «На Сваннову сторону» продали на аукціоні у Франції за 535,5 тис. євро. А лист, у якому французький поет Шарль Бодлер оголосив про своє самогубство, пішов з торгів за 234 тис. євро.