На Кіровоградщині заснували літературну премію «Експедиція» імені Леоніда Тендюка

Даніель Дефо, Джонатан Свіфт, Роберт Стівенсон, Джек Лондон… Що об’єднує ці імена? Або ще: Юрій Смолич, Микола Трублаїні, Майк Йогансен… Так, це письменники пригодницького жанру – зарубіжні і українці. Надзвичайно потужний жанр. Ще можна сказати: жанр підростаючих поколінь.

В Україні днями з’явилась літературна премія, яка заохочує написання і видання книг у цьому жвавому й допитливому жанрі. Називається вона «Експедиція» й носить ім’я нашого земляка, прозаїка-мариніста, автора численних повістей, романів, нарисів про мандри і пригоди у світі Леоніда Тендюка. Про це повідомляє chas-time.com.ua.

Він народився у степу і з дитинства марив морем, а після здобуття вищої освіти став на шлях реалізації своєї мрії. Вчора літературна громадськість країни відзначала ювілей письменника – 90-річчя. На жаль, Леоніда Михайловича уже нема на цьому світі, але є його книги, які в минулому столітті виходили багатотисячними накладами й зачитувались, молоддю насамперед, до дірок. Про це ішла мова на вшануванні ювілею поета й прозаїка у Володимирівському будинку культури Кропивницького району, на його могилу неподалік батьківської хати лягли квіти вдячності від представників місцевої влади (Катеринівська і Мар’янівська територіальні об’єднані громади), письменників із обласного центру, бібліотекарської спільноти, родичів ювіляра.

Віднині щороку, 3 березня, у Володимирівці відбуватиметься свято: вручатимуть літературну премію «Експедиція» імені Леоніда Тендюка автору прозового твору (роману, повісті, книги мандрівних нарисів) і автору поетичного збірника. Засновники її (Катеринівська об’єднана територіальна громада й Кіровоградська обласна організація НСПУ) сподіваються на пожвавлення експресивного сюжетотворення й новітніх літературних пошуків, залучення юних читачів до читацької творчості.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.