На честь лавреатки Нобелівської премії з літератури назвали астероїд

Один з астероїдів назвали на честь польської лавреатки Нобелівської премії з літератури. Його виявили польські астрономи.

Як пише chytomo.com з посиланням на польський астрономічний журнал «Уранія», астероїд, що обертається довкола Сонця матиме офіційну повну назву «555468 Tokarczuk». Її схвалив Міжнародний астрономічний союз.

Космічне тіло, що раніше називалось «2013 YH47», виявили у вересні 2013 року польські астрономи Міхал Кусяк та Міхал Лолновський, коли працювали в обсерваторії «Рантіґа», що в Італії. Його орбіту вивчили настільки добре, що їй також присвоїли каталожний номер, а це дозволило потім надати астероїду назву.

Астрономи визначили, що астероїд має розміри невеликого містечка і обертається навколо Сонця між Марсом і Юпітером. На один оберт навколо Сонця йому потрібно 4,7 року.

Лолновський і Кусяк співпрацюють чимало років і називали космічні тіла на честь польських міст, музикантів, науковців. Дослідники вважали, що варто було б назвати знахідку на честь когось особливого. Вибір Ольги Токарчук для цього астероїда також не був випадковим.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Я хотів би подякувати не лише за її чудову літературу, а й за її соціальну відповідальність, сповненість радісною автентичністю та класом. Я сподіваюся, що колись ми зможемо з нею познайомитись і особисто представити вам підтвердження того, що ви є «власницею» півторакілометрової скелі», − написав Міхал Лолновський на своїй фейсбук-сторінці.

Ольга Токарчук (1962) − польська письменниця українського походження, есеїстка, громадська діячка, психологиня, сценаристка Нобелівська лавреатка 2018 року, лавреатка Букерівської премії. Її книжки переклали більше ніж сорока мовами, деякі твори екранізовані та інсценізовані польськими театрами. У 2020 році вона заснувала фонд, метою є підтримка польської та світової культури та мистецтва в Польщі та за кордоном, а також сприяння та підтримка захисту прав людини, демократії, громадянського суспільства, громадянських свобод, навколишнього середовища та протидії дискримінації, підтримка прав жінок, сприяння та підтримка всебічного розвитку Польщі.

В 2019 році міський голова Кракова вирішив закласти ліс на честь Ольги Токарчук. Нещодавно їй надали статус почесної громадянки Варшави.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.