На Чернігівщині відкрито меморіальну дошку письменнику Миколі Ткачу

У селі Сахнівка Менського району на Чернігівщині відкрито меморіальну дошку письменнику Миколі Ткачу на приміщенні школи, в якій він навчався  з 1949 по 1959 рік.

Про це редакції УЛГ повідомив брат письменника Михась Ткач, письменник, заслужений  працівник культури України.

Микола Ткач, відомий поет, народознавець, глибокий і цікавий дослідник українських народних традицій, історії і культури нашого народу, минулого року пішов з життя. Він є автором кількох поетичних книг, а також численних наукових та науково-популярних видань, книг-розвідок про найвидатніші пам’ятки старослов’янського письменства, етнологічних книг.

Як зазначає Михась Ткач, його брат був творчо одержимою людиною. Багато мав захоплень. Його полонила міфологія та ономастика, народні ремесла. Він різьбив по дереву, шив сам собі народний одяг, збирав народні пісні у контексті писемних джерел, зразків фольклору та говірок, практикував у харчуванні сироїдство, досліджував старослов’янську писемність. А коли збагатився знаннями, то приступив до невмирущого „ Слова”. Він не перекладав і не переспівував безсмертну поему, як інші поети, а зробив наукову реконструкцію – відтворив текст за збереженими словами і виразами  чернігівських та інших діалектів. Після чого всі „темні” місця зі „ Слова о полку Ігоревім” зникли і постала ритмомелодика прадавнього звучання – не російською, а чисто українською мовою.

Потім була реконструкція „ Остромирового Євангелія”, „ Слова о Законі і Благодаті” митрополита Іларіона та багато інших досліджень.У нього була особлива пристрасть до Слова. Він жив ним, кохався в ньому, проникав у найпотаємніші його глибини. Микола видав більше десяти збірок поезії, десятки книг з народознавства, сотні наукових розвідок статей з міфології, ономастики, народних традицій, фольклору.  В останні роки свого життя, наполегливо працював над Словником говіркових, розмовних, рідковживаних та застарілих слів української мови, який закінчив за кілька днів перед відходом  в інший світ.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.