Мирослава Гонгадзе написала книгу спогадів про свого чоловіка

Журналістка «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе написала книгу про свого чоловіка, журналіста Георгія Гонгадзе, вбитого у вересні 2000 року. Як інформує  glavcom.ua, про це Гонгадзе повідомила у Facebook.

«Гія був людиною-феєрверком, генератором ідей та перспектив. Він випереджав свій час — тому, можливо, поспішав жити на повну щодня. Я не боюся міфологізації постаті Георгія Гонгадзе. Що далі, то менше людей пам’ятають і розуміють, ким він був. Тому вирішила розповісти всю цю історію у книжці, яку планую видати під осінь», – написала вона.

Мирослава Гонгадзе наголосила, що поклала 20 років власного життя на те, щоб винних у вбивстві журналіста було покарано. «Розслідування, позови, суди стали невід’ємною частиною мого життя. Хоча справа Гонгадзе й дотепер не до кінця розслідувана, суспільство знає винних. Четверо міліціонерів, які здійснили вбивство, покарані. Тодішній міністр внутрішніх справ генерал Кравченко вже на тому світі. Тоді, у 2000-му, ціною життя Георгія Україні вдалось уникнути авторитаризму. Повної узурпації влади у країні не відбулося», – підкреслила жінка.

«Сьогодні я маю чесне сумління, бо зробила все, що було у моїх силах, аби знайти правду, зберегти чесне ім’я Георгія Гонгадзе і виростити наших дітей гідними людьми. Я пишаюся дорослими та самостійними доньками. Вони такі ж мудрі, повні відчуття справедливості і співчуття до світу, як їхній батько. І усміхаються до мене його усмішкою», – підсумувала Мирослава Гонгадзе.

Нагадаємо, Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (по 12 років позбавлення волі).

Як повідомлялось, у вересні колишній генерал-лейтенант міліції Олексій Пукач, якого засудили за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, подав касацію з вимогою скоротити йому термін ув’язнення з довічного до 15 років.