Музей книги і друкарства представляє експозицію про долю кримських татар

На території Києво-Печерського заповідника презентували спільний українсько-литовський проєкт «Крізь віки: набута Батьківщина», присвячений сторінкам історії еміграції кримських татар до Литви у різні часи, та їх поверненню у 90-х роках ХХ сторіччя до України після депортації. Про це повідомляє vechirniy.kyiv.ua.

Мистецький проєкт відбувається в межах Року кримськотатарської культури в Литві, за підтримки Посольства Литви в Україні, Міжнародного інституту культурної дипломатії, державного підприємства «Кримський дім» та декількох українських музеїв.

На урочистому відкритті експозиції, яка стартувала ввечері 30 серпня, був присутній Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас. У своїй промові високопосадовець підкреслив, що історія кримських татар — є історичною темою, яка завжди буде об’єднувати наші народи. За даними посольства татарська діаспора у Литві налічує 2,5 тисячі людей.

Проєкт «Крізь віки: набута Батьківщина» у Музеї книги і друкарства України складається з фотовиставки Арвідаса Шематаса «Просто неба», розташованої на подвір’ї музею, а також виставки «Дорога, що стала долею», яка присвячується історичному шляху татарського народу з Криму до Литви.

В експозиції представлені книги, особисті речі, прикрашені традиційною татарською вишивкою та інші цікаві предмети.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Також можна дізнатися цікаві факти про те, як формувалася етнічна група татар у Литві, перші згадки про яку датуються ще XIV століттям, за часи правління Князя Гедімінаса, як союзника у битвах з хрестоносцями. Литовські татари славилися своїми військовими формуваннями, які вважаються першою литовською прикордонною армією.

З часом їх роль у житті Литовської держави змінювалася… І вже наприкінці ХІХ-початку XX сторіччя, серед представників литовських татар були відомі лікарі, науковці, художники та митці.

Про їх вагомий вплив на життя в країні красномовно свідчить вулиця Тоторю (Татарська) у центрі Вільнюса, а також колишня околиця литовської столиці — Лукішкес.

Окрім виставки «Дорога, яка стала долею», представленою у приміщеннях музею, відвідувачі можуть подивитися фотохроніку 1990-2000-х років відомого литовського фотографа Арвідаса Шеметаса, який тривалий час проживав у Криму та до 2014 року працював спеціальним фотокореспондентом інформаційного агентства «Укрінформ» в Автономній Республіці Крим.

«Події давньої історії та сучасного життя Литви, Криму та України тісно переплетені та взаємопов’язані, тож і в нашому проєкті представлені різні за змістом виставки. Назва проєкту відповідає як історичному, так і сучасному контексту: якщо для литовських татар це історичний факт — набуття нової Батьківщини та нової родини народів, то для сучасного кримськотатарського народу боротьба за свою землю триває. І дуже символічно, що проєкт відбувається на тлі двох надзвичайно важливих подій нашої країни — прийняття Верховною Радою „Закону про корінні народи України“ та майже одночасно з відкриттям Кримської платформи», — зазначають організатори експозиції.

Виставка триватиме до 30 вересня. Квитки можна придбати у касі музею.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.