МОН має переглянути підручники з історії щодо подій на Майдані: апеляція залишила у силі рішення на користь Портнова

Шостий апеляційний адмінсуд Києва залишив у силі рішення, за яким Міністерство освіти та науки має переглянути підручники з історії України щодо висвітлення подій Революції гідності. Позов про це подав заступник керівника адміністрації часів президента Януковича Андрій Портнов.

Як повідомляє hromadske.ua, про це пише Центр протидії корупції (ЦПК) та сам Андрій Портнов у Telegram.

Зокрема, суд залишив основні позовні вимоги Портнова:

  • оголосити та провести новий конкурсний відбір проєктів підручників з історії України для 11 класів та вступу до історії України для 5 класів;
  • забезпечити перегляд інших підручників, посібників, навчальних програм, які містять опис подій 2013-2014 років, зокрема Революції гідності на предмет подання повної, достовірної та об’єктивної інформації.

Що передувало?

Андрій Портнов звернувся до Міносвіти з вимогою переглянути вісім підручників для 5-11 класів з історії України, що вийшли друком у 2018 та 2019 роках. Також він вимагав переглянути інші посібники та навчальні програми, в яких є опис подій 2013-2014 років, зокрема Революції гідності, та які рекомендувало або затвердило міністерство.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

МОН відхилив цю вимогу і тоді Портнов звернувся до Окружного адмінсуду Києва. Він заявляє, що у підручниках історія з 2013 року викладаються «однобічно, з вигадуванням фактів», а також «містять ознаки спотворення інформації та подій, що мали місце у період 2013-2014 років, маніпулювання фактами та оцінками подій цього періоду».

ОАСК встав на сторону Портнова і задовольнив його вимоги. Зокрема суд визнав протиправною бездіяльність Міносвіти, коли відомство відмовилося переглянути підручники.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.