Міжнародний літературний конкурс, присвячений 170-літтю Мопассана, визначив українських авторів-переможців

Міжнародний літературний конкурс «Наше серце», присвячений 170-річчю Гі де Мопассана, назвав українських авторів-переможців. Конкурс проводив журнал «Склянка Часу*Zeitglas», подати заявки до участі можна було з 28 травня по 1 серпня. За цей час організатори отримали 527 творів, до участі у конкурсі було допущено лише 106. Про це повідомляє zn.ua.

Перше місце в категорії «Проза» зайняли Анатолій Крим за твір «Черт» і Олена Ярова за твір «Ню». Друге місце зайняла Оксана Левіна за твір “Баба Сонька”, а третє розділили Юлія Івушкуна (твір “Все по-старому”) і Лілія Кузьменко (“Цвіте терен”). Переможцем в категорії «Поезія» назвали Юлію Стиркіну за твір «Серце-цуценя». Друге місце зайняла Анна Вертієва (“Ты будешь чай?”), А третє – Таїсія Елленбергер (“Вічна любов”) і Михайло Мілян (“Располневшая авоська”).

Серед переможців у розділі «Проза» – 2 місце – і Олег Вергеліс, заслужений журналіст України, автор ZN.UA. Жюрі високо оцінило його дебют у прозі – оповідання «Стара актриса на роль мільярдерки». Це твір на основі автобіографічних мотивів та теми Голокосту (маловідомі трагічні сторінки історії міста Біла Церква періоду Другої світової війни).

Як каже Вергеліс, цей текст був написаний для книги «Народна артистка, про Нонну Копержинську» (книга вийшла у серії “Бібліотека Дзеркала Тижня” 2019 року, а цьогоріч в Одесі в рамках книжкового форуму “Зелена хвиля” ця ж книга отримала Диплом Переможця у номінації – «Найкраща книга на культурну тематику»).

«Так от, готуючи книгу «Народна Артистка», мені видалося, що сюжет про Білу Церкву дещо вибивається з заданої стилістики книги, і оповідання стало жити окремим життям, цей текст потрапив у лонг-лист Премії Бабеля, а тепер от і перемога на мопассанівському конкурсі, за що я щиро вдячний Жюрі і організаторам Міжнародного конкурсу. До того ж, Гі де Мопассан –  один з моїх найулюбленіших письменників, і у 90-ті був період, коли я читав курс лекцій про його творчість (романи «Життя», «Любий друг», новелістику), повсякчас відкриваючи нові грані його творчого світу», – додав він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.