Міністр культури проти заборони фільмів з російськими акторами «чорного списку СБУ»

В Україні діє список зі 150 культурних діячів Росії, які створюють загрозу національній безпеці. Міністр культури Олександр Ткаченко вважає, що твори багатьох із них варто дозволити в Україні. Про це пише ukrrain.com.

За схемою, яка є наразі, якщо діяч культури потрапляє у санкційний список, під забороною автоматично перебувають його твори. Це потрібно врегулювати, вважає Ткаченко.

“Врегулювання потребує і те, щоб заборона в’їзду на територію України для того чи іншого діяча культури не перекладалася автоматично на його твори. На книжку, платівку, аудіо-візуальний продукт, ще щось…,”– висловився Ткаченко.

Автоматично перекладати заборону на в’їзд конкретній людині забороною її творів – не варто, вважає міністр культури. Варто чітко розділяти: якщо люди послідовно займаються агітацією, сумніваються у територіальній цілісності України – це випадки, які потребують жорсткої реакції.

Проте Ткаченко вважає, що до окремих випадків потрібно використовувати не те, що санкції, а й кримінальну відповідальність. Це стосується, наприклад, одіозного актора Михайла Поречєнкова, який стріляв в українських захисників Донецького аеропорту, чи наприклад режисера Микити Міхалкова, який абсолютно серйозно заявляє про “недолугість України”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Однак, зовсім інша справа, вважає Ткаченко, коли забороняють твори радянських класиків, які відвідали окупований Крим, через що отримали заборону на в’їзд в Україну. Йдеться про радянські стрічки, де знімалися актори, які відвідували Крим.

“У фільмі режисера Балаяна “Польоти уві сні і наяву” знімалося чимало акторів, яким зараз заборонено в’їзд на територію нашої держави. Але до чого тут сам фільм? Одна справа – стрічки про “звитяжних російських солдатів”, і зовсім інша – дійсно гарні роботи, які лежать на полицях…,” – вважає Ткаченко.

На думку міністра культури й інформполітики, щодо цього питання варто провести дискусії та обговорення із фахівцями. А надалі вже виробляти алгоритми заборон.

В переліку осіб, який опублікований на сайті Мінкульту, перебуває 150 російських акторів, співаків, музикантів, письменників. Цей список складає Міністерство культури України на підставі звернень РНБО, СБУ, Нацради телебачення і радіомовлення.В країні-агресорі уважно слідкують за рішеннями українського Мінкульту.

“Глава міністерства культури і інформаційної політики України Олександр Ткаченко запропонували завести кримінальну справу на режисера Микиту Михалкова” – повідомило РИА Новости.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.