Міністерству культури та УКФ рекомендували запровадити грантові програми на підтримку медіапроєктів для творчих спілок

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики за результатами комітетських слухань на тему «Державна підтримка творчих спілок в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення» рекомендував Міністерству культури та інформаційної політики разом з Українським культурним фондом запровадити грантові програми на підтримку медіапроєктів та культурно-мистецьких проєктів творчих спілок і Всеукраїнського товариства «Просвіта». А також адаптувати існуючі програми під потреби підтримки інституційної спроможності творчих спілок та «Просвіти», провести тренінги для них з підготовки проєктів на участь у грантових програмах. Як повідомляє detector.media, таке рішення ухвалене на черговому засіданні комітету 10 лютого 2021 року.

Крім того, Комітет ухвалив рекомендації Кабінету Міністрів України:

  • розробити та внести на розгляд парламенту законопроєкти щодо удосконалення умов здійснення та стимулювання меценатської діяльності у сфері культури;
  • разом з творчими спілками, лідерами думок, діячами культури, експертами, іншими заінтересованими сторонами розробити та затвердити державну цільову програму, яка  передбачатиме актуалізацію заходів державної політики у сфері культури, в тому числі з урахуванням викликів, спричинених гібридною війною та збройною агресією Російської Федерації на сході країни та окупації Криму;
  • опрацювати питання можливості бюджетного фінансування національних творчих спілок та «Просвіти» не лише на здійснення ними культурно-мистецьких заходів, а й інших видів їх статутної діяльності, а також на підтримку інституційної спроможності цих організацій.

Також у рекомендаціях йдеться про удосконалення механізму контролю і звітування стосовно використання бюджетних коштів; передачі Мінкульту функцій щодо формування та реалізації державної політики у сфері авторського права і суміжних прав, включаючи колективне управління майновими правами правовласників.

Крім того, Міністерству культури та інформполітики рекомендовано опрацювати питання щодо створення координаційного механізму взаємодії Мінкультури, творчих спілок та Комітету гуманітарної та інформполітики в питаннях державної культурної та інформаційної політики; створення Координаційної ради з питань соціальної реклами в Україні як єдиної платформи для ефективного вирішення питань створення та розповсюдження соціальної реклами з урахуванням інтересів і пропозицій усіх зацікавлених сторін.

Члени Комітету з питань гуманітарної та інформполітики рекомендували самі собі моніторити виконання цих рекомендацій, а також спільно з програмою USAID Рада опрацювати питання оприлюднення на офіційному веб-сайті комітету переліку донорів та проектів міжнародної технічної допомоги, інших інституцій, які працюють у сфері гуманітарної та інформаційної політики, реалізуючи, в тому числі, грантові програми для неурядових організацій, зокрема творчих спілок та ін.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики 21 січня 2021 року провів комітетські слухання на тему «Державна підтримка творчих спілок в Україні». Під час слухань представники мін культу заявили, що хочуть провести аудит творчих спілок.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.