Листи з-за ґрат: третій письменницький правозахисний марафон відбудеться в рамках 27 BookForum

20 вересня об 11:00 на Софійській площі в Києві у рамках 27 BookForum відбудеться Третій письменницький правозахисний марафон, організований Українським ПЕН, Центром громадянських свобод та Радіо Свобода.

“Коли ти говориш, хоча б крихта, але змінюється. Коли ти мовчиш, не відбувається нічого”, – говорить Лемара Мемедемінова, дружина українського політв’язня у Криму Нарімана Мемедемінова. Наріман, як і ще дев’ять його колег, кримських татар, до ув’язнення був громадянським журналістом. Після анексії Криму вони почали знімати на камери обшуки, затримання і судові засідання, ставши, по суті, єдиним джерелом правдивої інформації з окупованого Криму.

В окупованому Криму та Росії за ґратами з політичних мотивів, за даними кампанії #PrisonersVoice, утримують 101 громадянина України. Щонайменше 234 українці перебувають у полоні на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

“Це вже третій правозахисний марафон, який ми традиціно організовуємо в останній день BookForum, – зазначає виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен. – У попередні роки акція відбувалася на львівських площах, цьогоріч у зв’язку з карантином ми перенесли подію до Києва, але завдяки прямій трансляції до неї зможе долучитися кожен охочий. Два роки тому серед тих, кому ми присвятили цей марафон, був письменник і режисер Олег Сенцов, минулого року – письменник і журналіст Станіслав Асєєв. Обидва вони вже повернулися на волю. Я дуже сподіваюся, що наступного року до марафону приєднаються й інші українські заручники Кремля, які нині перебувають в ув’язненні у Криму, Росії і на Донбасі. Завдання кожного з нас – використовувати кожну нагоду, щоби нагадувати про них світу, бути їхнім голосом”.

Цьогоріч учасники марафону – відомі українські письменники і журналісти – читатимуть листи до рідних, виступи у суді та фрагменти щоденників українців, які через свої переконання опинилися в тюрмах і підвалах на окупованих територіях України. Нам усім важливо пам’ятати, що лише коли ми говоримо, коли нагадуємо собі і світу їхні імена, у них є шанс повернутися до вільного життя.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Уже сьомий рік ми живемо в новій реальності, в якій є війна, окуповані  Росією території та незаконно ув’язнені люди. Ми не маємо звикати до цієї ситуації та ставилися до неї як “до норми”. Це має нас обурювати та спонукати боротися. Для цього потрібно вміти бачити за цифрами реальних людей. Тому на письменницькому марафоні звучатимуть їхні листи”,  – говорить голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Учасники події:

  • Андрій Курков, письменник, президент Українського ПЕН
  • Еміне Джеппарова, перша заступниця міністра закордонних справ України
  • Олена Стяжкіна, письменниця, публіцистка, історикиня
  • Ольга Герасим’юк, журналістка, Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення
  • Мирослава Барчук,  журналістка, телеведуча
  • Ігор Козловський, вчений-релігієзнавець, письменник, громадський діяч
  • Роман Вінтонів, журналіст
  • Римма Зюбіна, акторка
  • Гаська Шиян, письменниця

Модерує подію Алім Алієв – журналіст, правозахисник, заступник генерального директора Українського інституту.

Акцію можна буде також переглянути у прямому ефірі на Facebook-сторінках Радіо Свобода, BookForum, Українського ПЕН та Центру громадянських свобод та на сайті bookforum.ua.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.