Лауреатом Премії Шевельова 2020 року став Тарас Лютий

Цьогорічну Премію імені Юрія Шевельова отримав український філософ та есеїст Тарас Лютий за книжку “Культура принад і спротиву”. Ім’я переможця традиційно оголосили під час урочистої церемонії 17 грудня – в день народження мовознавця, історика української літератури, есеїста Юрія Шевельова.

До списку фіналістів 2020 року ввійшли Тарас Лютий (“Культура принад і спротиву”, “Темпора”), Василь Махно (“Уздовж океану на ровері”, Yakaboo Publishing) та Павло Швед (“З чого нам дозволено сміятись?”, “Комубук”).

Тарас Лютий – доктор філософських наук, письменник, колумніст та музикант. Професор кафедри філософії та релігієзнавства НаУКМА. Старший науковий працівник відділу філософської антропології Інституту філософії імені Григорія Сковороди. Автор наукових монографій “Нігілізм: анатомія Ніщо” (2002), “Ідеологія: матриця ілюзій, дискурсів і влади” (2016), поетичної збірки “Елегії” (2010), збірки поезій та оповідань “Паладини луни” (2019), збірки малої прози “Вулики сновидінь” (2007), а також збірок есеїв “Корабель шаленців” (2017) та “Культура принад і спротиву” (2020).

“Платон вважав, що бути філософом може лише безстрашна людина, – сказала, представляючи книжку Тараса Лютого, лауреатка Премії імені Юрія Шевельова 2019 року, мистецтвознавиця Діана Клочко. – Як автор “Культури принад і спротиву” Тарас вповні відповідає цій давній характеристиці. Зокрема й тому, що описує і аналізує речі малоприємні, але з таким рівнем спокою, який метаморфози безлічі (не)приємностей ХІХ і ХХ століть робить не більш ніж вправою для уважного роздивляння і міркування. А тому й інтонація, з якою він компонує висновки і питання на понад п’ятистах сторінках, також стає для читачів чимось на кшталт зразка, адже, як і філософи минулих часів, наш автор – ще й учитель. І у метафоричному сенсі також”.

Під час церемонії лауреата нагородили статуеткою Бронзового Ангела, виготовленою скульпторкою Світланою Карунською, а також грошовою премію та дипломом лауреата. Номінанти отримали дипломи фіналістів і добірку книжок від видавництва “Дух і Літера”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Цього року в рамках Премії імені Юрія Шевельова також було вручено дві спеціальні відзнаки. Письменниця Оксана Забужко з книгою вибраної есеїстики “Планета Полин” (“Комора”) отримала Спеціальну відзнаку Капітули за внесок у розвиток української есеїстики та промоцію спадщини Юрія Шевельова.

“Есеїстика в Україні отримала легітимність як жанр завдяки Премії імені Юрія Шевельова. А це великою мірою ознака зрілості нашої культури. Есеїстика є жанром маєвтичним, це жанр-народження думки, жанр-провокування думки в постійному симпозіоні, яким є кожен есеїстичний текст. Кращого пам’ятника Юрію Володимировичу в день його народження, аніж цей діалог думок, думаю, він і сам не побажав би. З чим я і вітаю всіх, хто вважає себе причетними до творення нашого єдиного смислового поля культурної нації”, – розповіла під час церемонії Оксана Забужко.

“Оксана Забужко давно є класиком. Вона має унікальний дар поєднання художнього та концептуального. Якщо справді правильним є діагноз, що український культурі бракує концептуальних романів та стилістично досконалих філософських трактатів, то пані Оксана в нашій літературі є винятком із правил”, – наголосив під час представлення володарки Спеціальної відзнаки Капітули філософ, лауреат Премії імені Юрія Шевельова 2018 року Володимир Єрмоленко.

Також під час церемонії вперше було вручено Спеціальну відзнаку UA: Радіо Культура, володарем якої став письменник Василь Махно. Його збірка есеїв “Уздовж океану на ровері” (Yakaboo Publishing) прозвучить в аудіоформаті в ефірі Радіо.

“Оскільки Радіо Культура дуже важливо розвивати радіоесеїстику, для нас неоціненною є можливість долучитися до Премії Шевельова, котра розвиває контекст сучасної української есеїстики. Обирати лауреата спецвідзнаки було складно, тому що ми намагалися врахувати і літературні якості тексту, і його придатність для читання вголос. Голова нашого журі, продюсерка програми “Аудіокнижка” Світлана Свиридко-Сєрова каже, що тексти Василя Махна є дуже “радійними”, зокрема вона відзначає яскраві візуальні образи, якими можуть мандрувати, уявляючи їх, читачі та слухачі”, – обґрунтувала вибір володаря Спеціальної відзнаки  UA: Радіо Культура його продюсерка Ірина Славінська.

Нагадаємо, що цього року до довгого списку номінантів на здобуття Премії імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики потрапило 10 книжок.

Їх оцінювала Капітула, до складу якої ввійшли: Андрій Курков – письменник, президент Українського ПЕН, голова Капітули; Володимир Єрмоленко – письменник, філософ, журналіст, лауреат Премії за 2018 рік; Оля Гнатюк – українознавиця, перекладачка, віцепрезидентка Українського ПЕН; Тамара Гундорова – літературознавиця, членкиня-кореспондентка НАНУ (Інститут літератури); Діана Клочко – мистецтвознавиця, лауреатка Премії 2019 року; Олег Коцюба – літературознавець, керівник видавничої програми Українського наукового інституту Гарвардського університету; Андрій Любка – письменник, лауреат Премії 2017 року; Олександр Саврук – директор Києво-Могилянської Бізнес-Школи; Елеонора Соловей – літературознавиця; Тетяна Терен – журналістка, віцепрезидентка Українського ПЕН; Леонід Фінберг – головний редактор видавництва “Дух і Літера”.

Нагадаємо, що Премія імені Юрія Шевельова була заснована 2013 року. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю.

Лауреатами Премії минулих років стали Тарас Прохасько (“Одної і тої самої”), Андрій Портнов (“Історії для домашнього вжитку”), Костянтин Москалець (“Сполохи”), Олександр Бойченко (“Більше/менше”), Вахтанґ Кебуладзе (“Чарунки долі”), Андрій Любка (“Саудаде”), Володимир Єрмоленко (“Плинні ідеології”), Діана Клочко (“65 українських шедеврів. Визнані й неявні”).

Засновники Премії: Український ПЕН, Києво-Могилянська Бізнес-Школа, Видавництво “Дух і Літера”, Центр юдаїки, Український науковий інститут Гарвардського університету.

Генеральний медіапартнер церемонії нагородження – телеканал “Еспресо”.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.