Лауреатом премії імені Івана Корсака став Юрій Винничук

Уже традиційно 15 вересня, в день народження відомого волинського письменника та журналіста Івана Корсака, в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбулася церемонія нагородження лауреата літературної премії імені нашого славного земляка. Цьогоріч ним став львів’янин Юрій Винничук. Про це повідомляє volynnews.com.

Високої нагороди письменника удостоїли за романи «Аптекар» та «Сестри крові».

Головою журі конкурсу є директор видавництва «Ярославів Вал», письменник Михайло Слабошпицький. До складу журі увійшли фундатор премії, син Івана Корсака Віктор та лауреати попередніх років Петро Кралюк і Микола Суховецький.

«Я радію, що є така премія, абсолютно унікальна в масштабах України. Як шанувальник творчості Юрія Винничука завжди насолоджуюся його текстами і маю задоволення, якого насправді з віком від книг маєш дедалі менше, – зауважив Михайло Слабошпицький. – Знову й знову радію, що родина Корсаків запровадила цю премію. Це найкраще, що можна було зробити в пам’ять про Івана Феодосійовича – чоловіка, якого я поважав і любив».

Він також наголосив, що історична проза має велику цінність, бо, хай як прикро, ми не знаємо своєї історії, мало нею цікавимося. І якщо дізнаємося щось, то не з монографій учених, а саме з історичних романів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Насправді це дуже серйозні речі, ми повертаємо імена, які забуті, які незнані. Це змінює сьогоднішнє, майбутнє і робить його кращим, дозволяє нам не припускатися тих помилок, які вже зробили до нас, – сказав Віктор Корсак. – У нас були, є і будуть великі люди. І це зменшує отой синдром меншовартості. Ми чомусь часто думаємо, що великі справи роблять деінде – у Європі, в Америці. Але їх роблять і в Україні. І про це треба говорити».

Фундатор премії наголосив, що ми не можемо забути великого українця, патріота, талановитого письменника Івана Корсака, і ця премія продовжує пам’ять про нього та про те, що він зробив для рідного краю.

«Ми не байстрюки, – нагадав Віктор Корсак слова батька, – а отже, не маємо права забувати про своє минуле. Тож ця премія є і буде».

«У нас з Іваном Корсаком спільна біографічна риса: ми дебютували вже у досить зрілому віці, він опублікував перший роман, коли йому було за 40, а моя перша книжка вийшла, коли я мав 38 років, – зазначив Юрій Винничук. – Обидва мої романи – про Львів XVII століття, головні герої – медики. Тож довелося вивчати медицину того часу – як робили операції, як виймали кулі і стріли».

Письменник розповів, що жоден письменник не використовував ті джерела, якими послуговувався він. А також поділився, що має в планах написати продовження цих романів і видати трилогію.

«Мушу писати продовження, бо є у мене одна головна героїня, яка для того, щоб вивчитися на лікаря, мусила переодягнутися хлопцем. Вона вчилася фехтувати, носила чоловічий одяг, а після навчання в Падуанському університеті повернулася до Львова. То я поки писав, закохався в неї і не дав їй зійтися із жодним з героїв мого роману. Але тепер я закохався в іншу свою героїню, тож у третій частині вже опишу її особисте життя в позитивному світлі», – поділився автор.

На імпрезу завітали й голова Валинської обласної ради Ірина Вахович та виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.