Лариса Мудрак звернулася до Наглядової ради та Дирекції УКФ: “Не здолаємо кризу — візьму самовідвід”

Голова Наглядової ради Українського культурного фонду Лариса Мудрак заявила про кризу довкола інституції, яка щодня поглиблюється. Як повідомляє suspilne.media, текст звернення до Наглядової Ради та Дирекції Фонду сьогодні з’явився на сайті УКФ.

“Я пропонувала й пропоную діалог відкритості й щирості для порятунку цінної й молодої інституції УКФ. Наглядова рада працює на громадських засадах, тому зобов’язана чути голос громадськості. Ми отримали звернення від заявників, яким вже надійшла відмова фонду, звернення від цієї частини культурної громадськості надійшли і до президента України, прем’єр-міністра, міністра культури та інформаційної політики. Ми маємо відреагувати якомога швидше.

Прошу підтримати та зберегти колектив УКФ, який зараз також зазнає репутаційних втрат, зважаючи на критику та ситуацію, що склалася.

Розпочавши діалог, ми можемо його втратити, як і довіру до роботи інституції. Про втрату довіри вже почала говорити частина молодої культурної спільноти й в першу чергу заявники фонду, чиї проекти були відхилені”, — йдеться в повідомленні.

За словами голови Наглядової ради, публічна комунікація перейшла на рівень, коли сторони не чують одна одну й колектив фонду не витримує навантаження. Обмін листами й зверненнями не вирішує ситуацію, слова не допомагають, тому потрібні дії. Зупинка процесу загрожує головній діяльності — грантовому конкурсу, який і так вже затримано на місяць.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“На засіданнях Наглядової ради за участі дирекції починають переважати емоції. Я закликаю до чіткого дотримання діяльності в правовому полі, дотримання норм закону, положення та регламенту, а також етики та професійності, уникати оціночних суджень, сексистських висловів, висловів ненависті, зневаги та емоцій різного характеру”, — каже Лариса Мудрак.

Голова Наглядової ради вважає, що це може завадити УКФ перейти до наступного етапу своєї діяльності — створення нової стратегії та на її основі перезавантаження системи для рівного доступу до грантових можливостей всіх учасників культурного сектору.

“Якщо ми не здолаємо цю кризу у двотижневий термін, я візьму самовідвід й пропоную такі ж кроки членам Наглядової Ради”, — йдеться наприкінці.

Що відомо

  • Нагадаємо, що скандал розпочався після того, як ряд культурних інституцій звинуватили новий склад Наглядової ради у перевищенні повноважень. Це сталося після розгляду заявок на фінансування цьогорічного конкурсу УКФ, коли Наглядова рада відхилила ряд проєктів, які раніше отримали високі оцінки та перебували на стадії переговорних процедур.
  • Голова Наглядової ради Лариса Мудрак наполягає, що процедура не була порушена. Вона розповіла, в яких умовах зараз працює УКФ та пообіцяла пояснити причин відмов детальніше після закінчення конкурсного відбору, який цьогоріч відбувається у турборежимі.
  • Після цього експерти Українського культурного фонду спрямували прем’єр-міністру Шмигалю та міністру культури Ткаченку відкритий лист, в якому закликають уряд посприяти її розпуску і скасувати останні рішення.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.