«Креативні індустрії»: на написання шкільного підручника держава дає 2-3 місяці та максимум 5 000 гривень щомісяця

Міністерство фінансів розраховує ціну, яку держава  платить видавництву за один примірник. «Озвучувати її без болю неможливо: 45 гривень. Це ціна з урахуванням друку, поліграфічних послуг, – говорить видавець підручників Олексій Андрусич. – Держава намагається максимально зекономити на підручниках, але вимагає новітніх підходів, праці креативних молодих авторів. Для порівняння: в Європі вартість шкільного підручника стартує від 15 євро, це 510 гривень».Про це пише iviche.com.

«Гонорари за написання підручника для авторів держава платить наразі з розрахунку мінімальної заробітної плати (з 1 вересня 2020 р. – 5 000 грн), – продовжує Олексій Андрусич. – На превеликий жаль, наша держава сприймає фразу «не менше, ніж 5 000 грн» як «дорівнює 5 000 гривень»».

«На підготовку профільних підручників для 8 класу цьогоріч Міністерство освіти і науки виділило 75 днів. Це від часу оголошення конкурсу до кінцевого терміну подачі проєктів. А на підготовку нових підручників для 4 класу НУШ дали 101 день, – розповідає автор книг і видавець Олександр Панарін. – За цей час можна хіба дістати з полиці стару редакцію підручника й струсити з неї пил, додавши дрібку новизни».

Кожна експертиза підручника проходить за рахунок видавництва і коштує йому 42 000 гривень. Час, відведений на експертизу підручників для 4 класу, становить 30 календарних днів, для підручників 8 класу – 37 календарних днів. Якщо підручник експертизу не пройде, гроші видавцеві не повернуть. Експертизу кожного підручника здійснюють 8 експертів.

«Якщо ти не згоден з експертним висновком, маєш написати детальну відповідь. Часом це займає більше часу, ніж на прописування розділу, адже твоє наукове обґрунтування обраховується десятками сторінок, – додає автор і видавець Панарін.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Звісно, вичитка фаховим редактором, літературним редактором, головним редактором, за словами видавця, найчастіше минає у турборежимі.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.