Книжковою столицею світу-2023 стане Аккра

Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азулай оголосила Аккру (столицю Гани) світовою книжковою столицею 2023 року. Як пише chytomo.com, про це повідомили на сайті ЮНЕСКО en.unesco.org.

Аккру обрали за значну увагу до молоді та її потенціалу сприяти культурі та розвитку Гани. Запропонованою програмою Аккра прагне використати книжки, щоб залучити цю молодь здобувати набути нові навички.

Місто запропонувало комітету Світової книжкової столиці широку програму, орієнтовану на маргінальні групи населення з низьким рівнем писемності, таких як жінки, молодь, мігранти, бездомні діти та люди з інвалідністю. У місті планують покращити шкільну та громадську інфраструктуру та надати інституційну підтримку навчання протягом усього життя з метою розвитку культури читання. Програма також спрямована на заохочення розвитку професійних навичок у видавничій діяльності та креативних індустріях, які зможуть піднімати соціально-економічні показники країни.

Місто планує засновувати мобільні бібліотеки для охоплення маргінальних груп населення, проводити заходи з метою сприяння читанню та написанню книжок різними мовами Гани, створювати центри освіти для безробітної молоді та організувати конкурси народного мистецтва та культури Гани, які будуть інклюзивними.

Заявка Аккри містить значний акцент на права людини, зокрема збільшення обізнаності громадян про свободу поширення інформації та вираження поглядів. В Аккрі відзначатимуть Всесвітній день свободи преси.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Аккра стане Книжковою столицею світу 23 квітня 2023 року, у Всесвітній день книги й авторського права. Міста, що стали Всесвітньою столицею книг ЮНЕСКО, зобов’язуються популяризувати книги та читання серед усіх вікових категорій та груп населення, у межах та за межами країни, а також реалізувати програму заходів на рік.

Як відомо, у 2021 році Книжковою столицею світу стало Тбілісі (Грузія). У 2022 буде місто Гвадалахара (Мексика). У 2020 році цей статус мала столиця Малайзії Куала-Лумпур.

Книжковими столицями світу також були: Шарджа, ОАЕ (2019), Афіни, Греція (2018), Конакрі, Гвінея (2017), Вроцлав, Польща (2016), Інчхон, Південна Корея (2015), Порт-Гаркорт, Нігерія (2014), Бангкок, Таїланд (2013), Єреван, Вірменія (2012), Буенос-Айрес, Аргентина (2011), Любляна, Словенія (2010), Бейрут, Ліван (2009), Амстердам, Нідерланди (2008), Богота, Колумбія (2007), Турин, Італія (2006), Монреаль, Канада (2005), Антверпен, Бельгія (2004), Нью-Делі, Індія (2003), Александрія, Єгипет (2002) та Мадрид, Іспанія (2001).

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.