Канадськa Група сприяння демократії в Україні (Canadian Group for Democracy in Ukraine) звернулася до Прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо з заявою

«Просимо Канаду закликати ОБСЄ, зокрема уряди Франції та Німеччини, відкликати свою підтримку скомпрометованих Мінських «мирних» домовленостей і взяти на себе місію щодо реального перезавантаження мирного процесу».

Канадськa Група сприяння демократії в Україні (Canadian Group for Democracy in Ukraine) звернулася до Прем’єр-міністр Канади Джастіна Трюдо з заявою (текст публікується нижче).

 

19 березня 2020 року

Достойний Пане Джастін Трюдо, Прем’єр-міністр Канади

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

House of Commons Ottawa, ON K1A 0A6 PM@pm.gc.ca

Достойний Пане прем’єр-міністре!

Спалах COVID-19 вимагає пильної уваги нашого уряду до нього. Однак для Канади існує не менше нагальна потреба, а це – відповідно зреагувати на реальну небезпеку, яка нависла над незалежною, демократичною Україною.

Ця небезпека виникла після підписання протоколу Мінської тристоронньої контактної групи (11 березня ц.р.), внаслідок якого Росія звільняється від відповідальності за неоголошену війну Україні. Цей протокол підписали: спеціальний представник Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), посол Гайді Ґрауо, спеціальний представник України Леонід Кучма, спеціальний представник Росії Азамат Кулмухаметов, а також представники російських окупаційних адміністрацій на непідконтрольних Україні територіях Луганської та Донецької областей. У майбутньому протокол планують розглянути на наступному саміті в нормандському форматі.

Як члена ОБСЄ, ми просимо Канаду захистити Україну, й, не схвалюючи протокол 11-го березня, закликати ОБСЄ, передовсім уряди Франції та Німеччини, не підтримувати його в подальшому.

Бо протокол, який спрямований на забезпечення виключно геополітичних інтересів Росії за допомогою трьох важливих способів, водночас суттєво підриває суверенітет України:

утвердження Росії в новій ролі як посередника у війні, розпочатої нею проти України,

легітимізація російських окупаційних адміністрацій в Україні як самостійних суб’єктів під час перемовин,

підрив процесу демократичного урядування України шляхом створення додаткової Консультаційної ради з “політичних питань”, без жодного юридичного статусу та мандату.

Прикметно, що її представники своїми рішеннями можуть вносити корективи щодо майбутнього України.

Шляхом масштабних дезінформацій Москва старається скрити свою військову участь у війні в Україні для того, щоб уникнути міжнародної відповідальності морального, політичного та юридичного характеру. Один із ключових елементів російської стратегії “правдоподібної заперечуваності” є брехня щодо відсутності її підтримки «проросійського заколоту» на Сході України. З цією метою Росія створила фальшиві «республіки» і, використовуючи їх як фіговий листок для прикриття агресії проти України, прагне узаконити цей протокол. Саме це є реальною причиною виникнення протоколу.

Крім того, протокол, просуваючи Росію в новій ролі як посередника, надає їй повноваження, завдяки яким вона може легітимізувати власну брехню. Водночас РФ перекладає відповідальність за ведення війни з себе на свої окупаційні адміністрації. Це дозволяє Росії засуджувати свої власні злочини, при тім – без потреби визнання своєї вини.

Ця прихована хитрість – не що інше, як спроба Росії маніпулювати ОБСЄ. Це є виявом чергового підриву фундаменту міжнародних організацій із метою загальмування їхньої щоденної величезної праці задля подальшого поступу вперед.

Канада справедливо засудила агресію Росії проти України та анексію нею Криму, неодноразово звертаючи увагу на порушення Росією міжнародного права. Тепер ми просимо Канаду закликати ОБСЄ, зокрема уряди Франції та Німеччини, відкликати свою підтримку не лише Протоколу, а й скомпрометованих Мінських «мирних» домовленостей.

Більше шести років Росія порушує Мінські домовленості, ігноруючи вимоги щодо припинення вогню, використання забороненого військового озброєння, катування полонених військових та викрадення цивільного населення. Війна триває, щотижня забираючи по декілька життів. Україна не просунулася ближче до мирного процесу, відновлення свого суверенітету та територіальної цілісності, ніж у 2014 році, коли було ухвалено перший Мінський меморандум. Постійні та звичні ігнорування Москвою прийнятих норм та їхнє недотримання є усталеним порушенням Мінських домовленостей, внаслідок чого вони стали недієвими та не відповідають існуючим потребам.

А тепер, Пане прем’єр-міністре, про перспективи. У контексті України ми просимо більшого: закликаємо Канаду взяти на себе місію щодо реального перезавантаження мирного процесу, спираючись на всесторонню підтримку країн-однодумців.

Це величезна проблема. Ми вважаємо, що Канада, як один із моральних лідерів світу, може відіграти в цьому головну роль. Канада повинна зробити все можливе, щоб добитися перегляду режиму міжнародних санкцій проти Росії, завдяки яким вона без застережень може вивести свої військові підрозділи з окупованих нею територій України.

Пане прем’єр-міністре, ще одна просьба. Враховуючи триваючу війну Росії проти України, а також експорт Росією насильства та хаосу по усьому світу, ми просимо Канаду згідно з гаслом “ніколи більше” бойкотувати президента Путіна під час його відзначення Дня 9-го травня. Канада, не може бути присутньою на згаданому відзначенні, бо це – суперечить нашим фундаментальним цінностям, тим паче, що Росія причетна до кричущих порушень міжнародного порядку та стала загрозою для всього світу.

Канада, надаючи відповідну підтримку реалізації міжнародного права в Україні, а ще більше завдяки протидії Кремлеві в реалізації його руйнівного сценарію щодо знищення світового порядку, забезпечить зростання добробуту в нашій країні та зміцнення миру в усьому світі. З нетерпінням чекаємо на реакцію Канади щодо майбутньої зустрічі в Мінську, яка передбачається 25-го березня ц.р.

Дякуємо Канаді за підтримку України.

З повагою

Оксана Башук Гепберн, Марта Онуфрів, Аріана Ґіч, д-р Лада Рослицька, д-р Роман Якубов, Віктор Руд, Викі Карпяк, Стефанія Савин, Стефан Комарницький, Леся Шимко, Мирослава Олексюк, Роман Сон.