Івана Купайла: історія та традиції свята

У ніч з 6 на 7 липня українці відзначають старовинне свято Івана Купайла. Минуло сотні років з його зародження, а традиції та прикмети святкування досі зберігаються і вшануваються в Україні.

Свято Івана Купайла дуже стародавнє і бере свій початок ще з язичницьких часів. Воно символізує зв’язок людини з природою і перехід до літнього циклу. Якщо до цього часу сонце було в фазі весняного бога Ярила, то після свята переходило в фазу Купайла. Позаяк наші пращури до християнських часів велику роль виділяли богам, зокрема Сонцю, то Івана Купала також було пов’язане з цим небесним світилом.

Читай також: Привітання з Івана Купайла 2020: вірші, картинки та листівки

Раніше Івана Купайла святкувалося за старим календарем у ніч із 22 на 23 червня – найдовший день у році. За новим, григоріанським, – свято відбувається в ніч на 7 липня. Найправильніше традиційно святкувати ввечері, з приходом ночі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Звичаї та традиції свята

Оскільки на Івана Купайла прокидається нечиста сила, потрібно бути на сторожі. Домівку можна захистити оберегами. Часто вони мають вигляд ляльок-мотанок (символ домашнього вогнища та матері-берегині). Вважається, що трави, які в цю ніч покладуть в оберіг матимуть магічну силу протягом наступного року.

Для купальської ночі заздалегідь готували солому і сіно, щоб зробити опудало. З висушеної трави робили ляльку Мари чи Марени, приносила в будинок голод, біди і нещастя. Навколо опудала танцювали, а потім зачіпали, щоб воно впало. Після цього ляльку оплакували, відносили на похоронне багаття і спалювали. Замість опудала робили ритуальне дерево з гілок берізки, клена, верби, яблуні.

Це деревце прикрашали стрічками та квітами. Називали його Купалом або Купайлом. Всю ніч навколо нього водили хороводи і співали веселі пісні. Потім спалювали на ритуальному вогнищі, або топили у водоймі.

Ввечері на Івана Купайла шукають папороть – магічну квітку. Вважається, що хто знайде папороть і побачить її вогняно-червоний цвіт, то та людина стане багатшою матеріально, духовно і буде набагато щасливішою. За легендою, папороть квітне лише декілька секунд. Молоді хлопці і дівчата, а також діти вирушали до лісу, до парків, щоб побачити цю містичну квітку.

Вважається, що купальське багаття очищує. Якщо в цю ніч перестрибнути через вогнище, то душа очиститься, і таким чином людина стане здоровішою, позбудеться всіх негараздів, негативу і хвороб.

Якщо ми прив’язуємося до традицій, то воно актуальне для дівчат, які хочуть одружитися. Вони плетуть віночки, а потім їх пускають по воді, і таким чином можна зрозуміти, що їх чекає цього року. Якщо віночок потонув, значить дівчина цьогоріч кохання не знайде. Якщо він відплив, але зупинився, то кохання буде, але не так скоро. Якщо ж віночок відплив і поплив за течією, то цього року дівчина знайде своє кохання і одружиться.

Квіти і трави повинні бути з наших земель. Особливо вітаються польові, які були популярними ще в часи Київської Русі: звіробій, ромашка, чистотіл, ті, які використовувалися для різних настоянок. Чим пишніший вінок, тим більше шансів, що дівчина знайде своє кохання.

Ворожіння на Івана Купайла

Щоб дізнатися, чи відповідає вам взаємністю кохана людина, потрібно вдень 7 липня сходити в поле та зірвати дві травинки. Прийшовши додому, травинки підвісьте поруч і загадайте на них ваші імена. Дочекайтеся моменту, коли рослини зів’януть, і зверніть увагу на розташування стеблинок. Якщо вони тягнуться один до одного, то коханий відповідає взаємністю і бути вам разом. Якщо ж відвернулися, то ця людина не ваша доля, тому не варто витрачати на неї свій час.

Читай також: Неповторна Україна в картинах художника Ярослава Чижевського (ФОТО)

Озирніться навколо, можливо, поруч є більш відповідний кандидат. З допомогою травинок можна поворожити не тільки на свої відносини, але і відкрити завісу таємниці чужих. Найважливішою рослиною на Купайла залишається папороть, яка кожному з нас відома по безлічі історій і легенд. За переказами, в ніч на Івана Купайла папороть зацвітає лише на мить. Якщо людина знайде цвітіння, то повинна його зірвати. Це забезпечить власника знахідки щастям на все життя.

amazingukraine.pro

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.