Іван Марчук забрав свої картини, подаровані музею у рідному селі на Тернопільщині

Понад сорок авторських картин забрав народний художник України Іван Марчук із музею в рідному селі.

Як передає ukrinform.ua, про це у Фейсбуці повідомляє Лановецька міська рада.

«18 серпня 2021 року відомий український художник, геній сучасності Іван Марчук забрав свої картини з єдиного музею, створеного в його честь, що знаходиться у Москалівській початковій школі. Колись маестро подарував їх сільському музею свого рідного села, але, на превеликий жаль, ми змушені були попрощатися з ними», – йдеться у дописі.

Також повідомляється, що Лановецька міська рада не забороняла Івану Марчуку забирати твори мистецтва, автором яких він є. Однак за відсутності Івана Марчука двоє осіб “вандальськими способами стали зривати оригінали картин зі стін та обгортати їх у будівельну плівку (за правилами перевезення витворів мистецтва це не припустимо)”, зауважили у міськраді. Прохання надати документи, що посвідчують їх особу чи надають право вчиняти такі дії, вони ігнорували. У відповідь на це викликали поліцію, оскільки на вмовляння врегулювати питання цивілізованим шляхом звучали лише погрози.

Зазначається, що після приїзду правоохоронців до музею прибув і сам Іван Марчук, який висловив бажання забрати картини до Києва. За словами художника, його творами має милуватися весь світ, а не тільки сільські мешканці.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Представники Лановецької міської ради склали акт про передачу Івану Марчуку 41 полотна, 9 картин, виконаних у стилі графіки та 2 керамічних виробів.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський підписав указ «Про створення музейно-культурного центру сучасного мистецтва Івана Марчука». Таким чином глава держави підтримав ініціативу представників творчої спільноти щодо створення у місті Києві музейно-культурного центру сучасного мистецтва, де будуть представлені роботи відомого художника.

Іван Марчук – лауреат Національної премії України імені Т. Г. Шевченка, член наукової ради Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі. Народився у селі Москалівка на Тернопільщині.

У радянські часи довго не міг офіційно виставляти свої твори та зазнавав утисків і переслідувань з боку КДБ. У 1989-2001 роках мешкав в Австралії, Канаді та США. У 2007-му потрапив до рейтингу «100 геніїв сучасності» британської газети The Daily Telegraph. Доробок митця налічує близько 5 тисяч творів, він презентував понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок. Його полотна цінують вітчизняні та іноземні колекціонери. Зокрема, у 2020 році картина Івана Марчука «Човни цвітом поросли» була продана за 56 тисяч доларів. А пейзаж «Золота ніч» цьогоріч проданий на аукціоні за 96,8 тисячі доларів.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.