Юрій Андрухович на одну ніч стане радіоведучим

Принаймні на одну ніч для презентації свого нового роману «Радіо ніч». Про це повідомляє pogliad.ua.

 Над новим романом письменник Юрій Андрухович почав працювати ще в 2018, але закінчив рукопис тільки цьогоріч. Вийшла книга у видавництві «Meredian Czernowitz» й до 13 грудня можна оформити передзамовлення за зниженою ціною – 210 гривень.

Презентуватимуть книгу онлайн 12 грудня о 22 годині на сторінках Meridian Czernowitz та UA:Культура на Facebook, а також на YouTube.

– Найпершу ж з презентацію ми спільним рішенням з автором вирішили зробити в онлайн-режимі, – каже директорка «Meredian Czernowitz» Євгенія Лопата. – Це рішення прийняли з двох причини: з одного боку, це звичайно карантин та максимально нестабільна ситуація в країні, яка не дає можливості чітко планувати та готувати заходи, тим пак коли йдеться про доволі резонансну та людну подію. Друга ж причина – це те дійство, що відбудеться в ніч з 12 на 13 грудня: як і головний персонаж «Радіо Ночі» Юрій Андрухович вестиме нічний ефір на Радіо. Унікальний перформенс, який дає можливість почути, як автор перевтілюється у свого героя та промовляє до нас у прямому етері його голосом.

«Вітаю вас, це – бомба» – написав про новий роман Андруховича літературний критик Сашко Бойченко.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У видавництві кажуть, що отримали рукопис у цьому році після того, як його прочитав літературний редактор Сашко Бойченко.

– У листі Сашко написав: «Вітаю вас, це – бомба», – каже Є. Лопата. – Ми взяли в роботу рукопис, почали працювати над обкладинкою роману – спеціально для неї Влодко Костирко написав картину «Перепочинок під час утечі в Єгипет» і уважний читач вже на початку роману зрозуміє, чому було використано саме цей сюжет. Оскільки книжка супроводжується й музичним оформленням, себто композиціями, які ставить у прямому ефірі протагоніст на своєму радіо, ми також працювали над створенням плейлиста під назвою Rotsky’s List – Список Ротського, який можна знайти у вільному доступі на Ютуб та слухати парально з тим, як читаєш роман.

Про що ж сам новий роман Андруховича?

Як і в «реальній дійсності», ще одна революція зазнала поразки. Можливо, тому, що втратила свого загадкового лідера. Йосип Ротський (не плутати ні з Йосіфом Бродським, ні з Йозефом Ротом), музичний герой барикад, змушений хоч кудись утікати, приміряючи на себе долю багатьох інших Йосипів. Його переслідують, і режимні спецслужби – це лише пів біди. Є ще недоречна любов, з якою не звладати, і банківська таємниця, з якою не впоратися. В’язничний досвід і мимовільно успішний теракт. А також розум і забуття, сміх і темрява, холод і пекло, іронія і щем. Останній сховок, звідки дозволено вести нічний етер. Чи справді останній?

Офлайн презентацію роману «Радіо ніч» Ю. Андруховича з повноцінною автограф-сесією у Чернівцях планують ближче до Нового року.

Віталія КОЗМЕНКО

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.