“Я ненавиджу чоловіків”: Французька блогерка написала феміністичну книгу, яку пригрозили заборонити

Французька блогерка Поліна Арманж написала есе «Я ненавиджу чоловіків», яке продала своїм читачам. Після того як в уряді пообіцяли заборонити поширення книги, її почали жваво обговорювати, а у автора замовили ще кілька тисяч примірників. Про це повідомляє rupor.info з посиланням на theguardian.com.
У своєму есе 25-річна Арманж описує власне бачення гендерної нерівності, зокрема в тому, що жінкам наказують любити чоловіків, які, на її думку, користуються цим для власної вигоди.
Блогерка не очікувала такої уваги до твору – єдиного, який надрукували за всі десять років її творчої діяльності.
«Я ненавиділа ідею служити чоловікам за будь-яку ціну. Я одружена з чоловіком, він чудовий і дійсно підтримує мою творчість. Але в основному я не довіряю чоловікам, яких не знаю. Я їм просто не довіряю… Я можу підтвердити той факт, що більшість кривдників – саме чоловіки», – пояснила вона задум свого есе.
За словами Арманж, яка живе з 29-річним чоловіком і багато років займається феміністичним активізмом, жінки мають повне право не любити чоловіків взагалі, і робити виключення тільки щодо тих, хто заслуговує на довіру.
У своєму творі вона пише, що ненависть до чоловіків походить від їхньої ненависті до жінок, і може бути визвольною, оскільки позбавляє від залежності від чоловічої частини суспільства. Твір вперше надрукували 19 серпня невеликим тиражем, проте його вихід потрапив в поле зору уряду.
«Ця книга – очевидна ода ненависті до чоловіків … Хочу нагадати, що розпалювання ненависті за ознакою статі є кримінальним злочином! Отже, я прошу вас негайно видалити цю книгу зі свого каталогу», – написав Арманж радник міністра з питань гендерної рівності Ральф Зурмелі.
Після того як історія отримала розголос, надрукувати твір погодилися відразу кілька видавництв. Після цього Арманж продала ще 2,5 тис. примірників. У міністерстві з питань гендерної рівності в свою чергу заявили, що їхній радник Зурмелі не розібрався і висловив тільки власну думку.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал