Гітлер застрелився в бункері 30 квітня 77 років тому. Тіло палили понад п’ять годин

30 квітня о 15:10 Адольф Гітлер скоїв самогубство. В цей час наклала себе руки і його дружина Єва Браун. У відповідності зі складеною раніше інструкцією Гітлера, їхні тіла винесли через запасний вихід бункера, облили бензином і підпалили в саду.

Деякі історики дотримуються думки, що Гітлер випив ціаністий калій. Однак свідки говорили, що він застрелився. Також існує версія, що він розкусив ампулу з отрутою й одночасно вистрілив у себе з пістолета.

За словами свідків з обслуговчого персоналу, напередодні Гітлер віддав наказ доставити з гаража каністри з бензином. 30 квітня після обіду попрощався з особами зі свого найближчого оточення і, потиснувши їм руки, разом з Євою Браун пішов у свої апартаменти. За кілька хвилин звідти пронулав постріл. Незабаром слуга Гітлера Хайнц Лінге у супроводі ад’ютантів фюрера увійшли в його апартаменти. Мертвий Гітлер сидів на дивані, на скроні в нього була кривава пляма. Поруч лежала Єва Браун, без видимих зовнішніх ушкоджень. Чоловіки загорнули тіло Гітлера в солдатську ковдру і винесли в садок рейхсканцелярії, слідом за ним винесли і тіло Єви. Трупи поклали недалеко від входу в бункер і облили бензином. Їх палили більше 5 годин. Близько 11 вечора рештки повністю обгорілих трупів загорнули в брезент, опустили в одну із воронок перед входом до бункера й засипали землею.

5 травня 1945 року трупи знайшла група гвардії старшого лейтенанта Олексія Панасова. Тіло Гітлера було упізнано за допомогою Кеті Хойзерман, асистентки зубного лікаря фюрера, яка підтвердила схожість зубних протезів, пред’явлених їй на упізнання, з протезами Гітлера. Однак повернувшись з радянських таборів, вона відмовилася від своїх свідчень.

Рештками Гітлера займалася військова контррозвідка. Робила все, щоб приховати від німців місце його поховання. В документах, що зберігаються в архівах КГБ, говориться про те, що його викопували і хоронили як мінімум 6 разів. Врешті останки закопали в німецькому місті Магдебурзі. За іншою версією, тіло кремували, прах розвіяли на Ельбою.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

8 листопада 1939-го, в 16-ту річницю гітлерівського пивного путчу, у Мюнхені стався замах на фюрера Третього рейху. Відразу після того, як він закінчив промову, вибухнула бомба. Гітлер не постраждав. Щорічно Гітлер проводив пам’ятні заходи в Мюнхені в річницю невдалої спроби державного перевороту 1923-го. Тоді лідера націонал-соціалістів арештували, а партію фактично знищили. Через 12 хв після того, як Гітлер покинув зал із іншими нацистськими лідерами, вибухнула бомба з годинниковим механізмом, захована в колоні за трибуною. 7 людей загинули, 63 були поранені.

gazeta.ua