Газета Charlie Hebdo заявила про погрози: нещодавно вона знову опублікувала карикатуру на пророка Мухаммеда

Редакція французької газети Charlie Hebdo знову почала отримувати погрози. У вересні журналісти вирішили повторно опублікувати карикатури з пророком Мухаммедом.

Як повідомляє hromadske.ua. газета звернулась з відкритим листом до громадян Франції. Його підписали більше ніж сотня французьких журналістів.

У листі зазначається, що нині багато людей в країні отримують погрози розправою у соцмережах за висловлювання непопулярних думок, а держави тиснуть на французьких журналістів, які публікують критичні статті.

«За останні п’ять років чоловіків та жінок нашої країни вбивали різні фанатики, через їхнє походження або через їхні думки. Журналістів і карикатуристів страчували, щоб вони перестали вільно писати та малювати», — зазначили у листі.

В інтерв’ю виданню Le Point глава HR-відділу газети Charlie Hebdo Маріка Брет також повідомила про переслідування. 14 вересня жінка змушена була тікати з власного помешкання — охоронці Маріки отримали погрози.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Що сталось з Charlie Hebdo?

Charlie Hebdo — відомий французький сатиричний щотижневик, який із перервами виходить із 1970 року. Свою редакційну політику видання описує як атеїстичну, антирасистську та крайнє ліву. Матеріали Charlie Hebdo присвячені політиці, релігії та культурі. Видання неодноразово потрапляло у скандали через свої карикатури.

У січні 2015 році французька газета опублікувала на обкладинці видання карикатуру на мусульманського пророка Мухаммеда. Випуск газети викликав шквал критики та погроз з боку мусульманської громади.

За тиждень після публікації двоє братів-джихадистів Саїд і Шериф Куаші напали на редакцію журналу в Парижі. Загалом під час нападу загинуло 17 людей.

Трагедія змусила тисячі людей вийти на вулиці у різних містах світу на знак солідарності із загиблими. Гаслом акції стало «Je Suis Charlie» (французькою — «Мене звати Шарлі»). Свою підтримку журналістам висловлювали громадські діячі, глави держав та просто небайдужі люді.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.