Google Cultural Institute виклала 1848 картин в надвисокій якості у вільний доступ

“Дівчина з перловою сережкою” Яна Вермера, “Зоряна ніч” Вінсента ван Гога та ще 1846 шедеврів живопису тепер можна побачити у надвисокій якості на сторінці Google Art&Culture – про це повідомляє openculture.com.

“Так багато краси й сили мистецтва криється в деталях”, – пише інженер Інституту культури Google Бен Сент-Джон. “Ви можете повністю оцінити геній таких художників, як Моне або Ван Гог, тільки коли стоїте так близько до шедевра, що ваш ніс майже торкається його”.

Такої близькості майже неможливо досягти в переповненій галереї, але тепер це реально зробити вдома. На сторінці можна знайти роботи Ван Гога, Яна Вермера, Густава Клімта, Моне, Рембрандта, Караваджо, Пітера Брейгеля та багатьох інших.

Створення цих зображень дотепер було надзвичайно трудомісткою справою, що вимагає експертних ноу-хау технічних фахівців. Це перешкоджало широкому застосуванню гігапіксельних зображень для вивчення мистецтва.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“За перші п’ять років існування Google Cultural Institute, – повідомляє компанія, – ми змогли опублікувати близько 200 гігапіксельних зображень”. Однак з винаходом складної машини під назвою Art Camera цей процес вдалося автоматизувати.

Роботизована система автоматично переміщує камеру від деталі до деталі, роблячи сотні великих планів картини з високою роздільною здатністю. Щоб переконатися в правильності фокусування на кожному мазку пензля, він оснащений лазером і сонаром, який, як кажан, використовує високочастотний звук для вимірювання відстані до твору мистецтва. Після того, як кожна деталь буде захоплена, програмне забезпечення робить тисячі знімків великим планом і з’єднує їх в одне зображення.

“Багато робіт великих художників дуже тендітні та чутливі до світла і вологості, – повідомляють в Google Arts & Culture. – За допомогою Art Camera музеї можуть ділитися цими безцінними роботами зі світом, забезпечуючи їх збереження для майбутніх поколінь”.

Побачити усі роботи можна за посиланням.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.