Голова Мінкульту Нищук обіцяє змінити "заскорузлу систему" культури в Україні

Міністр культури України Євген Нищук заявляє, що нині необхідно стратегічно і тактично побудувати подальші стосунки Міністерства культури України з активними представниками громадськості в культурі.
Про це він заявив під час Третього міжнародного Конгресу Активістів Культури “Мережеві вихідні: Спільноти та Адвокації”. Міністр долучився до дискусії у другий день заходу, присвяченого Адвокації культури.
“Найбільша проблема, “головний біль” усієї культурної спільноти, професійного мистецького середовища полягає в тому, що всі напрацювання, велика робота, пророблена з європейськими партнерами, обговорення в колі тих чи іших культурних ініціатив є непочутими або абсолютно існують в іншому середовищі з чиновниками і державним апаратом, – цитує Нищука сайт Мінкульту.
«Тому я переконаний, що повернення довіри до Мінкульту буде залежати від того, наскільки будуть залучені ці люди з конкретними напрацюванням та розкішними ідеями до реформування галузі. Саме спільні напрацювання громадськості та держави мають стати дороговказом, мають бути створені певні правила гри, змінена сама заскорузла система”- додав він.
Також було обговорено довгострокову національну культурну стратегію – дорожню карту «Культура 2025», розробка якої розпочалась ще 2014 року за участі тодішнього керівництва Міністерства культури України та широкого кола експертів, європейських консультантів, представників громадських та культурних організацій та ініціатив. Окрім сфери культури вона охопила – освіту, регіональний, економічний розвиток, міжнародну співпрацю тощо. Загалом у розробці стратегії взяло участь понад 700 осіб, проведено 8 регіональних стратегічних сесій – у культурних та креативних секторах – музейній справі, літературі та книговидавництві, музиці, театрі, архітектурі, кінематографі, дизайні, ЗМІ у Львові, Вінниці, Дніпропетровську, Запоріжжі, Харкові, Одесі, Чернівцях, Києві; опрацьовано 9 дерев проблем – у законодавстві, фінансах, менеджменті, інфрастурктурі, комунікації, освіті.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал