Фільм “Пропала грамота” десять років лежав на полиці архіву з ідеологічних причин

«Пропала грамота» — український радянський художній фільм кінорежисера Бориса Івченка, почасти заснований на однойменному оповіданні Миколи Гоголя.

Героїчна комедія оповідає про повний пригод шлях козаків Василя та Андрія з гетьманською грамотою до цариці у Петербург, а після цього – про їхнє щасливе повернення в рідну Диканьку.

Фільм був знятий у період, коли в Україні проводилася відверта русифікаційна політика. Від творців кіно вимагалося відходити від усього, що пов’язано з національною самобутністю українців. Через це фільм критикували за замилування козацькою минувшиною і спотворення характерів дійових осіб. Влада розуміючи, що кінофільм має велике значення для піднесення національного духу українців, відправила його на десять років на сумнозвісну полицю.

Виробництво фільму було завершено ще у 1972 році, але вперше він був представлений глядачам лише на початку у 80-их. Відразу після представлення кінцевої версії стрічки у 1972 році партійним чиновникам-цензорам її було заборонено до показу. Керівництву Кіностудії Довженка наскільки «ідеологічно» не сподобалася кінцева версія фільму, що фільм було «покладено на полицю» на більш як 10 років.

amazingukraine.pro

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.