Фільм “Погані дороги” режисера Ворожбит висунуто на премію “Оскар” від України

Український оскарівський комітет висунув фільм “Погані дороги” режисера Наталії Ворожбит на премію “Оскар” Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії “Міжнародний повнометражний фільм” від України. Про це повідомляє ua.interfax.com.ua.

“У 94-й гонці Американської кіноакадемії від України висувається фільм “Погані дороги” Наталії Ворожбит”, – сказав голова Українського оскарівського комітету Алік Шпилюк на прес-конференції за результатами національного відбору на висунення на премію “Оскар” від України в п’ятницю в Києві.

Фільм “Погані дороги” є екранізацією однойменної п’єси 2017 року. Згідно із синопсисом, події фільму, що складається з чотирьох новел (у прокаті було п’ять новел), відбуваються на дорогах сходу України протягом 2015 року.

“Чотири розбиті дороги, чотири типи стосунків, питання любові, довіри, зради, ненависті, порушення особистих кордонів на фоні порушення кордонів державних”, – кажуть про фільм автори.

Раніше фільм став лауреатом нагороди “Відкриття року” Національної кінопремії “Золота дзиґа”, а також переможцем у категорії “Відкриття року” Національної кінопремії “Кіноколо”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Крім того, “Погані дороги” були номіновані в категорії “Міжнародний тиждень критики” Венеціанського кінофестивалю. В український прокат фільм вийшов 20 травня 2021 року.

Ворожбит є українським драматургом, режисером і сценаристом.

Як сценарист вона відома за сценарієм до українського телесеріалу “Спіймати Кайдаша”, а також сценаріями до фільмів “Кіборги” та “Дике поле”.

Крім того, в національному відборі також брали участь фільми: “Відблиск” режисера Валентина Васяновича (Україна), “Стоп-Земля” режисера Катерини Горностай (Україна), “Носоріг” режисера Олега Сенцова (Україна, Польща, Німеччина) і “Чому я живий” режисера Вілена Новака (Україна, Грузія).

94-та церемонія вручення нагород премії “Оскар” Академії кінематографічних мистецтв і наук за досягнення в галузі кінематографу відбудеться 27 березня 2022 року.

Як повідомлялося, 2019 року від України на премію “Оскар” було висунуто фільм Нарімана Алієва “Додому” (Evge), а 2020 року – фільм Валентина Васяновича “Атлантида” (Atlantis).

За час незалежності України в різні роки понад десять разів висувала фільми на премію “Оскар”, однак жоден із них не потрапив до списку номінантів.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.