Експерти: план реконструкції cобору Паризької Богоматері перетворить його на Діснейленд. Французи протестують

Затверджений план реконструкції cобору Паризької Богоматері, орієнтований на туристів, обурив французів, які стверджують, що план “діснеїфікує” готичний храм, інформує Your Art.

Як пише suspilne.media, згідно з повідомленням Daily Telegraph, вівтарі, класичні скульптури та сповідальні будки замінять на сучасні розписи, звукові та світлові інсталяції, що покликані перенести відвідувачів “з темряви до світла”.

Крістіан Руссело, генеральний директор Фонду Нотр-Дам, сказав, що ідея полягає в тому, щоб доступною мовою пояснити усім відвідувачам головні моменти в Біблії:

“Іноземні відвідувачі бачать вивіски та чудові картини, але нічого не розуміють. Зображення, скульптури й картини мають значення, але також і слова. Тож є плани спроєктувати вивіски китайською, французькою, іспанською та англійською мовами”.

Проте план-концепція ремонту викликав обурення в громадськості, а консервативна газета The Telegraph осудила цю ідею, назвавши її спосіб осучаснення “християнством для чайників”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Нотр-Дам де Парі перетворили на Діснейленд. Це не має жодного сенсу”, — сказав у коментрі The Art Newspaper Моріс Кюло, архітектор з Парижа. “Як священик міг самостійно вибрати внутрішнє оздоблення собору, який належить до вселенської спадщини людства і відбудовується на пожертви з усього світу?”

Хоча майбутнє інтер’єру храму зависло в повітрі, реконструкція зовнішнього вигляду 850-річної готичної споруди досі триває за більш традиційним планом.

 

ЩО ВІДОМО

Ввечері 15 квітня 2019 року у соборі Паризької Богоматері спалахнув вогонь. Це сталося у верхній частині, де проводились ремонтні роботи. Вогонь швидко охопив значну частину покрівлі заставленої риштованнями будівлі.

Під час пожежі обвалилася центральна частина покрівлі разом зі шпилем посередині. Шпиль був 93 метри заввишки.

Згодом вогонь перекинувся й на одну з башт західного фасаду, але пожежниками вдалося загасити його в зародку.

Загалом до гасіння пожежі були залучені десятки одиниць спецтехніки та близько 400 пожежників. Пожежні гелікоптери не застосовували, бо ті скидають одразу тонни води, що може завдати не меншої шкоди будівлі, ніж сам вогонь.

Проте рятувальникам вдалося врятувати значну частину культурних цінностей, у тому числі унікальні картини та статуї.

У соборі Нотр-Дам де Парі відновили ремонтні роботи, які були зупинені через коронавірус. 27 квітня робітники почали переобладнувати будмайданчик, аби зробити його захищеним від вірусу.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.