Дорж Бату: повага до історичної постаті – це розповісти про неї правду

Як повідомляє gazeta.ua, в інтерв’ю журналу “Країна” письменник розповів про свій новий роман “Моцарт 2.0”, який вийшов у львівському “Видавництві Старого Лева”.

За сюжетом, австрійський композитор Вольфганг Амадеус Моцарт потрапив у сучасний Нью-Йорк. Без грошей, документів, житла, рідних і друзів. Але в нього є можливість прожити заново, як того хоче. Без вимог батька, суспільства, обставин.

“Із Моцарта зробили символ, – каже Бату. – Та за цією сакралізацією втрачаємо людину. Усе, що він хотів, – це слави. Щоб його арії співали на вулицях, майданах і ринках. І він цього добився.

У кожного були вчинки, якими не пишаємося. Часом робили вибір, про який шкодуємо. Втрачали друзів, шанси, перспективи. Звісно, вчимося на помилках, але не маємо можливості прожити ще раз так, як хотіли б. Я спробував дати такий шанс Моцарту.

Помістив у сьогодення й почав думати, як і що його здивує. Наприклад, побут. Другий крок – це вузькоспеціальні моменти. Як поведеться композитор, коли побачить сучасний рояль. Для нього це якийсь монстр, бо наприкінці XVIII століття не було такого інструмента. Грав на клавікорді та клавесині. Його уявлення про музичну теорію та композицію також відрізняються від знань і прийомів сучасних музикантів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Показую відмінності між епохами. Наприклад, застарілі уявлення Вольфганга про жінок. Але є речі – однакові для всіх часів. Приміром, ставлення до друзів, близьких, сім’ї. Структура книжки нагадує опери Моцарта. Смішні діалоги. Легкий сюжет. У його творах нікого не вбивають, немає драми із заламуванням рук, надривом і пафосом”.

Повне інтерв’ю з Доржем Бату читайте в журналі “Країна” від 7 травня.

Справжнє ім’я Доржа Бату – Андрій Васильєв. Народився 21 грудня 1977 року в місті Улан-Уде, Бурятія, в сім’ї музикантів. Батько був виконувачем обов’язків міністра культури республіки. Закінчив Бурятський державний університет. За освітою історик-сходознавець, спеціаліст з історії Китаю. 2002-го переїхав в Україну, вивчив мову. Працював журналістом на телеканалах “Інтер”, “1+1”. За дев’ять років перебрався у США. Був кореспондентом “Голосу Америки” і “ТСН”. Член медіакорпусу ООН. Із 2013 року працює в авіакосмічній галузі. Оператор корекції траєкторій Центру керування польотами в космічному агентстві NASA. Веде україномовний блог у Facebook. Автор дилогії “Франческа. Повелителька траєкторій” і “Франческа. Володарка офіцерського жетона”, роману “Моцарт 2.0”. У шлюбі з американською дизайнеркою українського походження Яриною Жук. Виховують доньок Софію і Христину. Живе у Вашингтоні.