До 30-річчя незалежності в Києві вперше відкриється українсько-американська виставка

20 серпня в Києві з нагоди 30-річчя незалежності України Фонд Богдана Губського “Україна – XXI століття” спільно з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні організували масштабну україно-американську виставку “За волю України!”. Про це повідомляє suspilne.media.

Ця виставка – видатний приклад в історії україно-американських двосторонніх відносин”, – повідомляють організатори.

У виставці візьмуть участь 20 музеїв, архівів та бібліотек з України та США, зокрема п’ять провідних наукових, музейних та культурно-просвітніх українських інститутів в США:

  • Український музей і бібліотека в Стемфорді;
  • Український Національний музей у Чикаго;
  • Українська Вільна Академія Наук у США;
  • Український Музей в Нью-Йорку;
  • Український історичний і освітній центр з постійної колекції Музею імені Патріарха Мстислава;
  • Сомерсет в Бавнд-Брук.

Вони передали на експонування в Україні 181 раритет, які охоплюють період 1914–1923 рр. і висвітлюють історію українського однострою доби Січового Стрілецтва, УНР, ЗУНР, правління гетьмана Павла Скоропадського, Директорії УНР.

Серед експонатів – нагороди, прапори, військові відзнаки українських міліарних формацій періоду Визвольних змагань, зокрема, полковника УСС ерцгерцога Вільгельма Франца Австрійського (Василя Вишиваного), генерала Армії УНР Олександра Загродського, капітан-лейтенанта Святослава Шрамченка.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Більшість з експонатів ніколи до цього часу не оприлюднювалися та не були відомі не лише широкому загалу, а й вузькому колу фахівців.

Ця виставка не просто розповідає про уніформу українського війська періоду Революції 1917-1921 рр., вона рельєфно передає спадкоємність національної держави, уособлює традиції українського воїнства і біографії яскравих його представників. Зрештою, виставка про єдність українства — в минулому, сьогоденні і майбутньому! За Волю України!” – наголосив на унікальності виставки генеральний директор музею, організатор Іван Ковальчук.

Виставка триватиме до 31 травня 2022 року за адресою вул. Лаврська, 27.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.