“Для Гааги”: Мінкульт розпочав збір даних про руйнування окупаційними військами РФ об’єктів культурної спадщини

Міністерство культури та інформаційної політики оголосило збір інформації про пошкодження та руйнування об’єктів культурної спадщини, скоєні російськими окупаційними військами на території України. Про це йдеться у повідомленні відомства.

“Агресія Росії супроводжується пересуванням важкої військової техніки, ракетними та авіаударами, артилерійськими обстрілами українських міст та сіл. Закликаємо свідків руйнування культурної спадщини з усіх регіонів України надіслати фото або відео докази до МКІП через ресурс culturecrimes.mkip.gov.ua“, – йдеться у ньому.

Доступні для відкритого використання дані публікуватимуться на порталі. Зазначається, що надані верифіковані матеріали надалі можуть бути передані до Міжнародного кримінального суду в Гаазі для проведення слідчих дій.

У відомстві нагадують, зокрема, що внаслідок наступу російських військ було знищено історико-краєзнавчий музей у селищі Іванків Київської області.

Внаслідок ракетно-бомбових ударів, завданих російськими військами по Харкову та Чернігову, частково зруйнованими та пошкодженими виявилися десятки пам’яток архітектури та історії.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Зокрема, значних руйнувань зазнали архітектурна пам’ятка – будівля колишнього кінотеатру імені Щорса у центрі Чернігова, а також історична будівля школи по вулиці Шевченка у Харкові.

Крім того, сильних ушкоджень зазнала дерев’яна церква Різдва Пресвятої Богородиці 1862 року у селі В’язівка Житомирської області та Свято-Георгіївська церква 1873 року у селі Заворичі Київської області.