День Соборності 22 січня — одне з найважливіших свят держави

День Соборності в Україні відзначають щороку 22 січня. Це день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки у 1919 році. Зараз нашу країну окупували, і щодня триває боротьба з Росією. Ворог і за 100 років той самий, тільки тепер ми зіштовхнулися ще й із гібридною агресією. Щоб краще розуміти свою країну й ворогів, треба вчити історію, тож згадаймо події 1919 року.

Понад 100 років тому 22 січня об’єдналися українці з різних частин держави: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Передувало Акту Злуки проголошення IV Універсалу Української Центральної Ради 22 січня 1918 року, який і проголошував суверенність та незалежність УНР. А саме через рік на Софіївській площі Україна об’єдналася. У центрі Києва пролунав текст IV Універсалу Директорії зі всіма правами і свободами об’єднаних республік.

Уже за кілька тижнів більшовики захоплять Київ, Чехо-Словаччина — Закарпаття, а поляки окупують Східну Галичину. Однак, складна боротьба за незалежність та події Української революції не забуті. Всі ці дати треба пам’ятати, бо саме тому 24 серпня 1991 року відбулося Відновлення державної незалежності України. Тоді українці, хоч і на відносно короткий час, показали солідарність народу та єднання усіх земель. Справжній сенс був не в формальному документі, а щирому бажанні нації з’єднати землі та жити в соборній державі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Що робити на День соборності? Відчути духовне піднесення й згадати про 22 січня 1919 року можна на різних акціях по всій Україні, коли люди формують живі ланцюги. Найбільша подібна акція відбулася 21 січня 1990 року, коли близько 3 мільйонів людей з’єднали Івано-Франківськ, Львів та Київ у день, коли минув 71 рік від Дня Злуки УНР та ЗУНР. В Києві громадяни збираються на мосту Патона щороку та символічно об’єднують береги Дніпра. Минулого року долучитися до акції можна було онлайн, а в 2022 акція знову відбудеться наживо!

Сьогодні соборність України знову треба відновлювати. Кожен громадянин має проявити свою волю та бажання перемоги у війні з Росією. Тільки разом, без поділу на Схід та Захід, українці зможуть будувати сильну державу зі спільними цінностями. Такі свята, як 22 січня, нагадують нам про Визвольні змагання та патріотизм. А ви святкуєте День Соборності?

vsviti.com.ua

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.