«Читомо» і ПЕН запускають проєкт про письменників та журналістів на війні

У середу, 22 червня, культурно-видавниче медіа «Читомо» та Український ПЕН  запустили спецпроєкт про українських письменників та журналістів, які із початком повномасштабного вторгнення РФ, пішли до лав ЗСУ або стали волонтерами.

Спецпроєкт складатиметься із серії інтерв’ю і матиме назву ​​«Слова і кулі»/Words and Bullets, що символізує зброю, яку використовували герої й героїні проєкту до 24 лютого і яку були змушені взяти до рук після початку повномасштабної війни з РФ.

На сьогодні до активної боротьби за незалежність та територіальну цілісність нашої держави долучилися, зокрема: Артем Чех, Артем Чапай, Валерій Маркус, Ілларіон Павлюк, Олександр Михед, Анатолій Дністровий, Олег Сенцов, Богдан Коломійчук, Майкл Щур, Вахтанґ Кіпіані, Дмитро Крапивенко та ін.

Активну волонтерську діяльність ведуть: Сергій Жадан, Андрій Любка, Катерина Калитко, Вікторія Амеліна, Катерина Міхаліцина тощо. Понад десяток із них і стануть героями і героїнями проєкту «Слова і кулі» / Words and Bullets.

«24 лютого ми зустріли з вибухами в найбільших українських містах й водночас вибухами у нас всередині. Життя кожного розділилося на до і після. Хтось, оговтавшись від жаху, кинувся рятувати дітей чи літніх батьків, залишаючи рідні домівки, хтось долучився до волонтерського руху й взявся за забезпечення української армії, хтось пішов до загонів Територіальної оборони чи став добровольцем ЗСУ. Деякі українські письменники та журналісти, для яких у мирні часи головною зброєю були слова, теж вирішили змінити їх на автомати. Про те, що їх мотивувало до таких рішень, як вони проживають ці найскладніші для нашої країни часи, чи важать слова, коли над головами літають кулі, ми й говоритимемо під час наших розмов», – коментує координаторка проєкту Наталя Корнієнко.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Проєкт триватиме чотири місяці: з червня по жовтень 2022 року. Протягом цього періоду на «Читомо» будуть опубліковані понад десять розмов із письменниками та журналістами, що несуть зараз військову службу та займаються волонтерством на підтримку української армії та українців, які опинилися у скрутній ситуації через війну

«Після 24 лютого українські автори часто говорять про те, що вони не можуть сьогодні писати художні тексти, що реальність навколо настільки насичена, переповнена болем, втратами, а водночас – хоробрістю, самовідданістю, що література не зможе її передати і вмістити. Україна бореться сьогодні за свою незалежність та ідентичність, і письменники та журналісти, звісно, теж активно залучені у цю боротьбу. Наш спецпроєкт покликаний зафіксувати ті події, емоції й усвідомлення, через які сьогодні проходять наші герої та героїні. З цих «слів і куль» обов’язково в майбутньому народяться тексти, а нині наше завдання – нагадувати світу, за що ми боремося, фіксувати і свідчити, щоб увесь світ знав про злочини Росії проти нашої країни і нашої культури», – наголошує виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен.

22 червня «Читомо» опублікувало першу розмову у межах проєкту – з письменником, перекладачем, репортером та мандрівником Артемом Чапаєм. У ній він розповідає про те, чому теперішнє військове середовище йому ближче за літературне, як це –бути письменником на війні та що насправді допомагає українцям пережити воєнні жахіття.

detector.media