Буревій повалив “дуб Тургенєва” – головне дерево Росії

У музеї-заповіднику Івана Тургенєва впав майже 200-річний дуб. Там це дерево називали “живим символом любові до Росії”. Про це повідомляє 24tv.ua з посиланням на spasskoye-lutovinovo.ru.

Негода розгулялася в Орловській області Росії. 30 листопада там здійнявся ураганний вітер. Його швидкість досягала 30 метрів на секунду.
Шквал вітру буквально вирвав величезне 30-метрове дерево із землі. У музеї вже назвали те, що сталося, “справжньою трагедією”. Його директор зазначив, що це “непоправна втрата, яку наразі важко усвідомити”. Постраждали також кілька старих ялин, ясенів та беріз й ціла липова алея.

“ДУБ ТУРГЕНЄВА”: ЩО ПРО НЬОГО ВІДОМО

Перебував у Реєстрі старих дерев. Нещодавно його офіційно визнали головним деревом Росії. У 2022 році мав “поборотися” за титул “Європейське дерево року”, втім цьому так і не судилося статися.

Цей дуб нібито особисто посадив Тургенєв, коли був підлітком. “Мій улюблений дубок став молодим дубом. Учора, серед дня, я понад годину сидів в його тіні на лавці”, – писав він у повісті “Фауст”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Довідка. Іван Тургенєв – російський письменник, який жив у XIX столітті. Був знайомий з Тарасом Шевченком, товаришував з Марком Вовчком.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.