Букерівську премію вручили письменнику з Ямайки за книгу про Боба Марлі

Лауреатом престижної літературної премії The Man Booker Prize за 2015 рік став письменник з Ямайки Марлон Джеймс з романом «Коротка історія семи вбивств». Ім’я володаря премії було оголошено на урочистій церемонії 13 жовтня.
Роман «Коротка історія семи вбивств» розповідає про спроби замаху на життя музиканта Боба Марлі, передає Медуза.
У шорт-лист претендентів на Букерівську премію за 2015 рік, крім Джеймса, входили романи британців Том Маккартні «Атласний острів» і Санджіва Сахоти «Рік пагонів», представників США Енн Тайлер «Котушка блакитних ниток» і Ханьї Янагіхари «Маленьке життя», а також Шігозі Обіоми з Нігерії «Рибалки».
44-річний уродженець Ямайки, що нині проживає в Міннеаполісі, став першим представником цієї країни, що отримав Букерівську премію за 47 років її існування (англ.яз.).
Переможець отримає чек на 50 000 фунтів стерлінгів. Автори книг, що потрапили в шорт-лист, але не стали переможцями, отримають чеки на 2,5 тисячі фунтів кожен, а також право на перевидання висунутих на премію книг в спеціальному «букерівському» оформленні.
Букерівська премія, заснована в 1969 році, входить до числа найбільш престижних нагород в англомовній літературі. До 2013 року премію вручали тільки романам авторів, що живуть в Британській Співдружності, Ірландії чи Зімбабве. Потім правила були змінені і на «Букера» дозволили висувати твори англійською мовою авторів і з інших країн світу, включаючи США.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал