Білоруський письменник не вірить, що білоруська мова стане панівною в його країні

Білоруський письменник Ольгерд Бахаревич не вірить, що рідна мова стане панівною в Білорусі.

Як повідомляє gazeta.ua, про це розповів в інтерв’ю журналу “Країна”.

“У нас завжди звучали польська, українська, їдиш. Останні сто років домінує російська. – каже літератор. – Майбутня перемога демократії не означає, що білоруська стане панівною, бо мацаки московського імперіалізму всаджені занадто глибоко. Питання в тому, чи мусимо ставитися до цього як до трагедії? Що важливіше – свобода слова, права людини чи мова?”.

Бахаревич був гостем Книжкового арсеналу. Каже, що його країна має стати хоча б двомовною – зараз більшість населення не знає білоруської.

“У Києві ходжу вулицями й чую перехожих. Українська не домінує, але люди легко перемикаються з однієї мови на іншу. – продовжує. – Мрію, щоб білоруси стали хоча б білінгвами. Щоб освіта й масова культура заговорили білоруською.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Російська культура залишається частиною білорусів. Пітерський рок кінця 1980‑х відіграв важливу роль в історії Білорусі також. Навіть мене зворушують пісні Цоя. Це моя молодість.

Слухав і українські групи. Коли вперше почув ВВ, вирішив створити панк-гурт і співати білоруською. Ні Гребенщіков, ні Кінчев на таке не надихали”.

Повну версію розмови з Ольгердом Бахаревичем читайте в номері журналу “Країна” за 5 серпня.

Письменник і перекладач Ольгерд Бахаревич народився 1975 року в Мінську. Автор двох десятків книжок. Твори Бахаревича видані чеською, англійською, українською, польською, німецькою й іншими мовами. 2021-го здобув німецьку літературну премію імені Ервіна Піскатора. З листопада минулого року живе в австрійському Ґраці.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.