Анімовані фільми розкажуть історію Південної України

Український інститут національної пам’яті до Дня Незалежності України представить перші серії анімаційного короткометражного серіалу «Легенди одеського лиману» про історію Південної України. Про це повідомляє golos.com.ua.

«Проект у казковій формі розповідатиме історію Коцюбіїва-Хаджибея-Одеси в розрізі різних епох. Автори проекту в сучасній формі ознайомлять аудиторію зі справжньою історією Південної України і руйнуватимуть стереотипи, що десятиліттями нав’язувалися нашим громадянам історичними пропагандистами», — зазначають в УІНП.

«Історії об’єднані спільним сюжетом, де головні герої втілюють у собі збірні образи різних верств населення, які протягом століть формували культурний колорит Південної України: козаки та чумаки, кримськотатарські воїни та селяни, польські шляхтичі та німецькі колоністи. Пригоди головних героїв пов’язані з реальними історичними постатями, серед них: шляхетська родина Бучацьких-Язловецьких, які володіли землями сучасної Одещини в XV столітті, козацький полковник Семен Палій, відомий одеський грек Симон Аспоріді, родина видатного генерала Армії УНР, одесита Всеволода Змієнка та інші», — каже керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Науковець повідомив, що під час археологічних розкопок на приморському бульварі Одеси, які на цій локації відбуваються вперше, виявили люльки та скляні пляшки з османськими відзнаками.

«Цікаво те, що розкопки в часі збіглися з публікацією фантастичної пропагандистської оповіді Путіна про те, що це «Дике поле», і Катерина тут заснувала Одесу в чистому полі, а відтак Росія нам подарувала ці землі… Ось і живі, так би мовити, контр-аргументи, не з книжок, не з байок пропагандистів, а археологічні дослідження. І ми, коли говоримо про Ханську Україну, то підкреслюємо те, що Османська імперія, яка  тут панувала, і Кримське ханство нам, українцям, надавали тут, сучасною мовою — національно-культурну автономію. І це в той час, як Москва вогнем і мечем руйнувала Січ», — каже Сергій Гуцалюк.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Над серіалом «Легенди одеського лиману» працюють українсько-польський режисер Павло Майстренко та художниця-аніматорка Катерина Антоненко. Ідея керівника Південного міжрегіонального відділення Українського інституту національної пам’яті Сергія Гуцалюка. Впорядкував у сценарій ідеї фільму відомий одеський вчений-історик Володимир Полторак.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.