Андрухович: поразкою українського суспільства став його політичний вибір у 2019 році

Український письменник Юрій Андрухович в інтерв’ю nv.ua, відповідаючи на питання про те, чи зазнала поразки Революція Гідності, назвав поразкою українського суспільства його політичний вибір у 2019 році.

«Безумовно, для мене поразкою не Майдану, а українського суспільства був його політичний вибір у 2019 році. Зроблений без примусу, з величезним натхненням, з фантастичною підтримкою новообраної влади. Для мене особисто це стало серйозною драмою», – сказав письменник, зазначивши, що сьогодні сприймає все не так драматично, як минулого року.

За його словами «результати цього вибору, нехай і досить руйнівні, смертельно руйнівними не стали».

Андрухович висловив думку, що «з усього цього ще можна вибратися», оскільки «відкритого або напіввідкритого переходу на бік Росії не відбулося» і «зберігся вектор руху в ЄС і в НАТО».

«При цьому у нас купа кримінальних справ і переслідувань людей, які на Майдані ризикували собою. Таке враження, що це софт-версія Партії регіонів, яка потихеньку повертає собі втрачені позиції», – додав він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

За словами письменника, справжнім реваншем він би вважав за «реальні вироки і тюремні терміни для людей Майдану, таких як Тетяна Чорновіл», «нічим не виправдані вибори на окупованих територіях Донбасу» або якщо українська влада почала б «активно і відверто псувати відносини із Заходом як в політичному, економічному, так і в культурному співробітництві».

«З іншого боку, а як ще простимулювати українців до чергового прекрасного протесту і масового виходу на Майдан?» – сказав Андрухович.

21 квітня 2019 року Володимир Зеленський переміг у другому турі президентських виборів, отримавши 73,22% голосів. Це максимальна підтримка кандидата в президенти в історії України.

29 липня 2019 року в Україні відбулися позачергові парламентські вибори. в Раду пройшли п’ять партій. Лідером за кількістю нардепів стала президентська партія Слуга народу, вона сформувала монобільшість.

Читайте повний текст інтерв’ю з Юрієм Андруховичем у свіжому номері журналу НВ – № 2 від 21 січня 2020 року

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.