Андрухович проти обов`язкових творів у шкільній програмі

 
Юрій Андрухович, письменник з Івано-Франківська вважає, що уроки літератури повинні проводитися зовсім в іншій формі, аніж є зараз.
Про це повыдомляє Franyk.city.
Юрій Андрухович сучасний прозаїк, перекладач. Має науковий ступінь і ряд літературних премій. Сьогодні в рамках розповіді про свій проект, письменник поділився думками про сучасну освіту.
Митець вважає, що у школах неправильно ведуться уроки літератури. На думку письменника у навчальних закладах не повинно бути обов’язкових творів для прочитання. На уроках прозу та поезію повинні зачитувати вчителі, а далі література має ставати для дискусій та обговорень. Тим не менш, Юрій Андрухович зазначає, що учням необхідно давати саме художні твори, а не посібники, з коротким змістом.
Попри це письменник виділяє «Енеїду», яку мають обов’язково рекомендувати вчителі дітям. Андрухович вважає, що саме цей твір дає учням змогу зрозуміти та полюбити українську літературу.
Загалом письменник незадоволений всією формою навчання, адже на його погляд школа не дає особистості розвиватися. Він розповідає, що це стосується не тільки гуманітарних предметів, а й фізичного виховання. Зі слів митця можна зрозуміти, що кожна дитина розвивається індивідуально, мовляв, хтось полюбляє крос, хтось плавання, а весь клас змушують навчатися за уніфікованою програмою.
Варто зазначити, що в Україні тривалий час зберігається традиція надання у програмі обов’язкових творів для читання. У середній школі деякі вчителі просять учнів вести, так звані, літературні щоденники. До 2014 року обов’язковими до вивчення також були поезії та проза російських митців, тим не менш, програми навчальних закладів українізувалися.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал