Алексієвич пояснила, чому Путін гірший за Сталіна, а війна Росії проти України страшніша, ніж Друга світова (відео)

Білоруська письменниця, журналістка, сценаристка документальних фільмів, володарка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич назвала війну Росії проти України набагато страшнішою за Другу світову. Вона вважає погрози Путіна ядерною зброєю божевільними, проте боїться, що політики інших держав не зупинять плани президента-диктатора.

Також Алексієвич назвала російську пропаганду прикладом “злочинної журналістики”, а Путіна порівняла зі Сталіним. Перший, на думку письменниці, виявився більшим злом. Свої думки знаменитість родом із Івано-Франківська озвучила в ефірі білоруської редакції “Радіо Свобода”.

Нобелівська лауреатка назвала президента РФ гіршим за фактичного засновника тоталітарної диктатури в СРСР, оскільки перший не має жодної людської ідеї.

“Сталін – це теж був фашизм, але наші батьки захищали Батьківщину. А тепер це зло, яке не вкладається в людську уяву. На війні треба вбивати, це нелюдська справа. Але ти таки виправдовував себе, захищаючи свою землю. Це зараз відбувається з українцями”, – прокоментувала Світлана Олександрівна.

Вона назвала всіх військових ЗСУ – героями, яким довелося зіткнутися з подіями страшніше, ніж Друга світова війна. Письменниця закликала співвітчизників-білорусів не воювати проти України, а здатися чи стати на бік українців.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Зараз це зло в ХХІ столітті ще гірше. Нещодавно я розмовляла з росіянином у Берліні. Бачиш чоловіка, який сидить у хорошій машині, у гарному костюмі, і така ненависть у ньому, коли ми говорили про Україну. Це набагато страшніше, ніж мені розповідали про Другу світову війну… Щодо українців, то ці люди мене надихають. Я любила свою бабусю, своїх українських родичів, але не знала, наскільки глибока сила українців. Я не мала цього поняття. Ці страшні кадри, коли в українське село заходять російські танки, а бабусі з ціпками, старі, діти кидаються на ці танки, стають навколішки”, – поділилася журналістка.

Вона також наголосила, що Володимир Зеленський “за цей час прожив 20 років”. Потрясіння та почуття на його обличчі сьогодні, на думку письменниці, відбиваються на обличчях усіх українців.

Алексієвич здивована, як сильно пропаганда від російських ЗМІ вплинула та продовжує впливати на громадян РФ.

“Здавалося б, розумні, освічені люди, а кажуть – “правда невідома”, “хохли теж винні”. І це після того, що перетворили Харків (бачимо скелет найкрасивішого міста), на що перетворилися інші міста та села, після того, як діти, обіймаючись з котами, сплять у метро та підвалах, як після цього можна сказати: “Знаєте, вони там теж винні, розлютили Путіна”, – зазначила письменниця.

news.obozrevatel.com