600 років лежала в землі: британка знайшла крихітну золоту Біблію

Древню реліквію жителька британського міста Йорк знайшла випадково. Вчені оцінюють вартість артефакту у майже 135 тисяч доларів.

48-річна Баффі Бейлі працює медсестрою. Серед її хобі – пошук різних речей з металошукачем. Під час однієї з таких прогулянок жінка натрапила на неймовірну знахідку – золоту фігурку розкритої мініатюрної Біблії. Артефакт вона знайшла на території сільськогосподарських угідь.

Шукачка навіть не одразу здогадалася, що саме вона тримає у руках, адже золота Біблія має всього півтора сантиметра в ширину, повідомляє glavred.net з посиланням на mymodernmet.

“Я прокопала трохи більше десяти сантиметрів, і це було дуже звично, – я все ще не думала, що знайшла щось особливе”, – зазначила Бейлі.

Науковцям вдалося визначити вік знахідки. За їхніми словами, артефакт був створений близько 600 років тому – у XV столітті.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На сторінках розкритої золотої книжечки містяться гравюри святого Леонарда та святої Маргарети, які вважаються покровителями пологів. Така річ могла відігравати роль оберегу. Оскільки у верхній частині знахідки є невеликий отвір, науковці припускають, що цю річ могли носити як кулон або намистину. Серед ймовірних колишніх власників крихітної Біблії називають короля Річарда III, який в середині ХV століття володів територіями Йорку.

Мініатюрний артефакт передали до Йоркширського музею.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.